Domácí Bučovice se na vlastní kůži přesvědčily o platnosti nepsaného fotbalového pravidla, které říká, že druhá sezona bývá pro nováčka vyšší soutěže těžší než ta první. Po dvou letech se z posledního místa vracejí do I. A třídy.

I Rousínov zřejmě tuto sezonu založí hluboko do klubového archívu. V podzimní části měl nakročeno na mnohem lepší umístění, než je konečná jedenáctá příčka. Jenže v průběhu jara se trenéru Tomáši Kovandovi mužstvo doslova rozpadlo pod rukama. Jen zraněných hráčů bylo souběžně osm.

Ilustrační foto
Rok 2060? Víc než polovina lidí nad 65 let. Výzkum má proto zbrzdit stárnutí

I na derby do Bučovic Kovanda přivezl torzo týmu s jedním hráčem na lavičce, patnáctiletým Jiří Šlimarem. Domácí dokonce nestřídali vůbec. „Z pravidelné základní chyběli čtyři hráči a nastoupili dorostenci David Šlampa a Jan Kohoutek, kteří vycházejí do mužů. Oba zahráli dobře. Bohužel se nám v pětašedesáté minutě zranil Vágner a zbytek zápasu jsme odehráli prakticky v deseti lidech,“ upozornil trenér Bučovic Lubomír Burian.

FC Bučovice - Tatran Rousínov 3:3
Poločas: 1:0. Branky: 27. a 87. Kuklínek, 64. Legner – 68. a 90. Divácký, 69. Kupčík. Rozhodčí: Krbůšek – Knecht, Malimánek. DS: Koráb. ŽK: Kuklínek – Řepka, Žoček, Strnad, Mrnuštík. Diváků: 60.
Bučovice: Koudelka – Šlampa, Kachlík, Kohoutek, Rusňák – M. Nový, Handlíř, Vágner, Legner – O. Nový, Kuklínek. Trenér: Lubomír Burian.
Rousínov: Řepka – Zezula, Mrnuštík, Divácký – Kozel, Svoboda, Žoček, Kupčík – Strnad, Macháček (46. Šlimar). Trenér: Tomáš Kovanda.

„V prvním poločase se zranil Macháček a tak tam musel jít patnáctiletý Jirka Šlimar. Zvládl to velmi dobře, je to velký talent rousínovské kopané,“ doplnil na stejné téma Kovanda.

Oba týmy se chtěly s tímto ročníkem krajského přeboru rozloučit vítězstvím a dobrým fotbalem. Kvalita hry ale odpovídala jejich postavení v tabulce a momentálnímu kádrovému stavu i psychickému rozpoložení. Domácí prostředí velelo k větší aktivitě Bučovicím a ty také z několika šancí vydolovaly dvoubrankový náskok. „Měli jsme více ze hry a tutové šance, poločas mohl skončit 4:0,“ litoval Burian.

Jenže zadní řady jeho týmu chybovaly a hosté během jedné minuty vyrovnali. Gól na 2:2 dal jednačtyřicetiletý rousínovský veterán Libor Kupčík. V pokutovém území domácích si zpracoval centr Davida Kozla a z jedné propálil brankáře Petra Koudelku. „Liborovi jsem gól velice přál. Chtěl hrát jen šedesát minut, ale musel oddřít celý zápas. Jsem rád, že nám on a Olda Strnad (39 let - pozn. red.) v této situaci pomáhají. A hlavně jsou platnými hráči,“ zdůraznil Kovanda.

Závěr přinesl hodně vzruchu. Tři minuty před koncem zakončil své sólo gólem Zdeněk Kuklínek. Rozhodčí usoudili, že vyběhl z vlastní poloviny, ovšem hosté vehementně reklamovali ofsajd. Za čtyři žluté karty.

Nakonec to přece jen skončilo zřejmě spravedlivou remízou, když v poslední minutě hostující kapitán Miloš Žoček vyslal do sóla Miroslava Diváckého a ten byl stejně úspěšný jako Kuklínek. „Mrzí mě, že jsme se s krajským přeborem nerozloučili vítězstvím, ale na druhou stranu s výkonem jsem spokojený. To, co jsme zatím vždycky hráli jen poločas, takový ten běhavý fotbal s dobrým napadáním rozehrávky soupeře, jsme teď odehráli celých devadesát minut. Mužstvo se zvedlo a bojuje. Už nehrajeme takový ten profesorský neproduktivní fotbal. Je to vklad do nové sezony,“ řekl po utkání trenér Bučovic.

„Dělba bodů je nakonec asi zasloužená. Nebyl to bůhví jaký fotbal, ale všechny góly byly pěkné. Nám se tato sezona nepovedla. Teď se nám budou hráči vracet pro zraněních, ale už se také poohlížíme po posilách,“ dodal Kovanda.

Ilustrační foto
Pozor na přípravu jídel v teplém počasí. Přibývá nemocných s infekčním průjmem

Oba trenéři naplánovali zahájení letní přípravy na úterý 17. července. Staronový kouč Bučovic netají, že cíl pro novu sezonu bude postupový. „Jednoznačně chceme zpět do krajského přeboru. Chtěl bych navázat na to, co tu bylo před čtyřmi roky, kdy jsme dělali přípravu v Laďou Kachlíkem. Celý podzim jsme pak jeli jako dobře namazaný stroj a vedli jsme s náskokem devíti bodů. Hráči jsou tu jiní, ale když je dobrá příprava, tak se to v zápasech o body určitě projeví,“ zdůraznil Lubomír Burian.