V Polné to tehdy bylo první utkání nového ročníku. Hosté prohráli 0:1, i když by asi byla spravedlivější remíza. Ale od té doby už si přilisovali body v každém zápase a v odvetě Polné v podzimní tečce oplatili stejnou mincí. „My jsme neodehráli až tak špatné utkání. Ale vždycky je to o tom, kdo dá góly, dneska je dal Vyškov. Ale dělali jsme i chyby, které domácí dokázali využívat," vystihl průběh zápasu hrající trenér Polné Tomáš Kaplan.

Cestu za patnáctým utkáním bez porážky a přezimování v čele divizní tabulky začali Vyškovští jako v poslední době obvykle . Využitím první šance. Hosté si to ale ve vlastním pokutovém území zavařili sami, gól mohli dostat již z následující skrumáže, ale nakonec se míč odrazil doprava k volnému Filipu Novotnému, který si s těžkým úhlem poradil mistrně. „Bylo důležité, že jsme dali první gól. Pak se nám hrálo lépe, ale musím uznat, že nás podržel Laďa Kollár, který celou tu půlsezonu odchytal výborně. Myslím si, že jsme si výhru zasloužili takovým kompaktním výkonem," chválil spoluhráče kapitán mužstva David Hodinář.

Po obdržené brance hosté museli ještě víc otevřít hru a zásluhou zkušeného Lovětínského také většinou ovládali střed pole. Domácí kontrovali nebezpečnými brejky, z nichž mohli přidat rovněž skoro tradiční druhý gól.

Zmíněné zákroky domácího brankáře pak přišly mezi 28. a 33. minutou a Kollár dokázal, že klidně může být divizní brankářskou jedničkou. Nejprve vychytal gólovou hlavičku Holase a poté i sólo Pražáka. „V prvním poločase měla Polná asi dvě nebo tři šance, ale proto tam přece stojím, abych něco chytil. Ve druhém poločase tam už nic složitého v podstatě nebylo," odmítal gratulace strážce domácí branky.

Už minutu po Pražákově šanci po akci Filipa Novotného mohl hostům zasadit K.O. Žoček, ale z dobré pozice netrefil branku. „Výborný fotbal, z obou stran. Je to proto, že obě mužstva chtějí hrát," vystihl průběh první půle svazový delegát Rudolf Lenfeld, bývalý prvoligový rozhodčí.

Druhý poločas na fotbalovosti ubral a domácí už hostům velké šance nedovolili. Jejich agresivní napadání dělalo urostlým zadákům soupeře evidentně starosti a po jedné z „vynucených" chyb mazácky zakončil sólo Machálek. „Po druhém gólu to Polná už opravdu měla těžké a myslím si, že to nemohla obrátit. Jsem rád, že jsme toto utkání zvládli a byla to parádní tečka za výborným podzimem," dodal kapitán MFK.

Tu parádní tečku, a také po pěti porážkách konečně vítězství nad Polnou, viděla největší návštěva za několik posledních let. Takže trenér Miloslav Machálek mohl být spokojený. „První poločas byl vyrovnaný, nebyli jsme tak dominantní jako v našich předchozích utkáních. Ale ve druhém poločase už jsme hráli svoji hru. Měli jsme trošku víc prostoru a věděli jsme, že soupeř je zranitelný při brejkových situacích. Myslím si, že jsme vyhráli zaslouženě a mohlo to být i vyšším rozdílem. V závěru jsme měli několik dobrých příležitostí," chválil i Machálek.

Osobní vítězství

Vyšší skóre by ale bylo pro tým z Vysočiny hodně kruté. Polná potvrdila, že má kvalitní kádr, včetně hráčů i s prvoligovými zkušenostmi Kaplanem, Lovětínským či Cahou. Ti také patřili k nejlepším hráčům kvalitního zápasu. Vesměs jsou to někdejší Machálkovi svěřenci, s nimiž úspěšně působil ve druhé lize a kteří si pak i jeho zásluhou zahráli nejvyšší soutěž.

Sám Machálek nepřímo připustil, že toto vítězství pro něj patří k nejdůležitějším. „Pro nás to bylo trochu složitější, protože jsme měli zdravotní problémy, které jsme museli řešit střídáním. Třeba Filip Novotný, který tam šel s teplotou, po přestávce musel dolů. K tomu se přidal ještě Smutný, který si po necelých deseti minutách obnovil svalové zranění. Takže jsme museli trošku improvizovat. Tohoto vítězství si opravdu hodně cením, protože proti nám stál velice kvalitní soupeř s velice slušnou mezihrou," dodal Machálek.

16. kolo:

MFK Vyškov – Slavoj Polná 2:0

Poločas: 1:0. Branky: 7. Filip Novotný, 71. Machálek. Rozhodčí: Gasnárek – Dohnálek, Bartoň. DS: Lenfeld. ŽK: L. Kollár, Machálek – Caha, Pražák, Fadrný. Diváků: 320.

Vyškov: L. Kollár – V. Novotný, Koláček, Hodinář, Čoupek (57. Smutný – 63. Dvorský) – Vrána (82. Baričák), Žoček, Jeřábek, Machálek (87. Urbančok) – Kucharčuk, F. Novotný (Hradil).

Polná: Mundok (90. Görner) – Fadrný, Kučera, Urbánek (64. Adamec), R. Caha – Bambula (86. Klíma), Pražák, Lovětínský, Holas, Hron (75. Vokoun) – Kaplan (88. Šimek).

Po minutách:

7. 1:0 – Filip Novotný. Hrubku domácí obrany, která váhala s odkopem, po skrumáži potrestal přesnou střelou zprava z těžkého úhlu.

8. Na oblouček za obranu Polné si zaběhl Filip Novotný, ale brankář Mundok mu ukopl míč před velkým vápnem.

9. V dobré pozici se na levé straně před domácí brankou ocitl Hron, ale střelu pokazil.

9. Žoček pálil z dálky po zemi a nepřesně.

16. Kucharčuk s Vránou šli v brejku na jednoho obránce, ale první jmenovaný spoluhráči přihrát nedokázal.

19. Prudkou ránu Lovětínského z trestného kopu Kollár vyboxoval.

28. První převelikou šanci hostů, prudkou hlavičku Holase z malého vápna, Kollár skvělým reflexem rukou vyrazil.

33. Pražák se proháčkoval středem vyškovské obrany a Kollár zase musel reflexivně hasit, tentokrát střelu vykopl nohou.

34. Mohlo platit nedáš – dostaneš. I Filip Novotný se prodral přes stopery, předložil Žočkovi, jehož ránu vyrazil Mundok stejně bravurně jako Kollár.

35. Domácí zase šli do brejku v přečíslení, Jeřábek sice ze středu pálil tvrdě, jenže do brankáře. Nabízely se přihrávky na volné hráče, doprava na Filipa Novotného, nebo doleva na Kucharčuka.

39. Čoupek kolmo vysunul Machálka, ten chtěl pálit z voleje, ale míč mu vůbec na nárt nesedl.

42. Nebezpečný hrající trenér Polné Kaplan se po centru protlačil do šance, Čoupek naštěstí stihl dorážku tečovat mimo branku.

54. Kaplan střílel tvrdě po zemi, ale Kollár jen kontroloval, jak balón míjí branku.

68. Polenský Kučera ztratil míč těsně před vlastním velkým pokutovým územím, ale Machálek tentokrát chybu nepotrestal. Jeho lob zaplachtil těsně nad břevnem.

71. 2:0 – Machálek. Agresivní napadání hostujících hráčů už při rozehrávce se tentokrát vyplatilo. Domácí vybojovali míč a Machálek si v sólu obranu i brankáře vychutnal a zakončil do prázdné branky.

78. Kaplan sklepl zpět Adamcovi na velké vápno a jeho tvrdá rána po zemi šla těsně vedle.

79. Vránovu dvojšanci po individuální akci nejprve vyrazil brankář a dorážku z brankové čáry vykopl Fadrný.

81. Kousek pro diváky. Dvorský vystřihl efektní polonůžky přes hlavu a Mundok měl velké štěstí, že tvrdá rána šla těsně nad branku.

82. Adamec střílel zprava dobře, ale Kollár si umí střelecké úhly spočítat.

84. Hradil šel v sóle sám na brankáře, ale obstřelit ho nedokázal.

90. Už ve dvouminutovém nastavení uzavřel střelecký účet hostující Klíma hezkou střelou, ale nad břevno.