Tradiční rival vyškovských fotbalistů i na podzim pokračuje ve spanilé jízdě z jarní části. Připomeňme, že do ní Líšeň vstoupila s pouhými sedmi body a všeobecně byla brána za první sestupující tým. Jenže k mužstvu přešel trenér Miloslav Machálek a fanouškům Vyškova asi není třeba připomínat, co umí. Líšeň se zachránila, a jak to tak vypadá, bude v nové sezoně útočit na špici tabulky. „Mám rád výzvy, proto jsem v minulé sezoně bral už neřešitelnou situaci. Záchranu považuji za velký úspěch,“ řekl Machálek v rozhovoru pro Brněnský deník Rovnost, jako odpověď fanouškům Zbrojovky, kteří by ho rádi viděli u kormidla nyní posledního týmu tabulky první ligy.

Líšeň vytáhl na současné čtvrté místo, Vyškov před tím z divizního průměru na solidní úroveň třetí ligy. Vzájemný zápas ale nijak prestižně nebere. „Pro mě je to utkání jako každé jiné o body. Teď jsem v Líšni a Vyškov vidím jako velkou výzvu. Přijede k nám druhý celek Moravskoslezské ligy a to je vždycky zajímavý motivační prvek. Pro mě i pro hráče,“ řekl Machálek k dnešnímu utkání.

Do něj může postavit vítěznou sestavu z minulého kola, v němž jeho svěřenci v Mohelnici přestříleli domácí tým výsledkem 4:3. „Nějaké drobné šrámy tam jsou, ale všichni hráči by měli být na zápas připravení,“ sdělil Machálek.

Jeho někdejší vyškovský svěřenec, nyní velící vyškovské lavičce, Jan Trousil je na tom v tomto směru hůř. Už po Hodonínu, jemuž sice útočníci nasázeli sedm gólů, ale na druhou stranu defenzíva čtyři hodonínské připustila, hovořil o problémech v zadních řadách. „S obranou nejsem spokojený, protože jeden dva hráči nám vždycky nezahrají tak, jak bych si představoval. A pak musíme reagovat rychlým střídáním, což není optimální řešení. Teď už máme konkurenci i v obraně, takže hrát bude ten, kdo v týdnu bude vypadat nejlíp,“ řekl minulou sobotu.

Jenže před Líšní se mu operační prostor velmi snížil. Pro zranění nemohou hrát Josef Rapouch a Tomáš Josl. „Takže jsme to museli řešit trochu jinak, než jsem si představoval. Ale to hlavní zůstalo. Nebyl jsem spokojený s našimi obrannými standardními situacemi. To byla naše největší slabina. Tohle bylo v přípravě prioritní. Líšeň jsem viděl ve dvou podzimních mistrovských zápasech a právě standardky jsou její velmi silnou zbraní,“ naznačil vyškovský kouč náplň své přípravy na zápas s nádechem derby.

Po Líšni bude vyškovská zatěžkávací zkouška pokračovat za týden doma s Kroměříží a v neděli 10. září ve Velkém Meziříčí.

MSFL
SK Líšeň – MFK Vyškov
Sobota 26. srpna, 16.30 hodin, stadion Kučerova ul.
Tabulka:
2. Vyškov 3 3 0 0 12:7 9
4. Líšeň 3 2 1 0 9:6 7
Poslední vzájemné zápasy – podzim 2016: Líšeň – Vyškov 0:1. Jaro 2017: Vyškov – Líšeň 1:3.