V přípravném utkání na podzimní mistrovské boje Vyškovští prohráli na hlavním stadionu Zbrojovky 0:2. Pro domácí to bylo vyvrcholení letní přípravy, Vyškovští ji tímto prakticky zahájili.

Domácí trenér Roman Pivarník sice po generálce (Zbrojovka začíná druhou ligu v neděli doma s Jihlavou, pozn. red.) nebyl nespokojený, ale na poměrně slušně zaplněné hlavní tribuně domácí hráči moc bojovnou náladu nevyvolali. Hosté totiž byli Zbrojovce hodinu vyrovnaným soupeřem. Rozdíl v rozehranosti nebyl prakticky znát. Přitom Pivarníkův tým hrál už šesté utkání, MFK první.

Z celé více než poločas dlouhé pasáže byla nejnebezpečnějším počinem tvrdá střela Dominika Urbančoka ze dvacáté minuty, kterou musel domácí gólman Dušan Melichárek s námahou vyrážet nad břevno. „Dominik se vrací do Vyškova. Se Znojmem jsme domluvení. Bude to velká posila, ale musí na sobě víc pracovat. My to od něho budeme vyžadovat a věřím, že to bude ten rozdílový hráč, který může rozhodovat zápasy,“ poznamenal k zřejmě největší letní vyškovské posile trenér Jan Trousil.

V poločase oba šéfové laviček vystřídali polovinu týmu, ale obrázek hry se moc nezměnil. Zbrojovka sice už měla optickou převahu, ale překonat pozornou defenzívu Vyškova se ji nedařilo.

Zlom přinesla v šedesáté minutě krásná střela domácího juniora Antonína Růska, kterou ze vzdálenosti těsně za velkým vápnem nechytatelně zakroutil do protější šibenice. „Zhruba hodinu nebo pětašedesát minut jsme hráli dobré utkání. Chyběla nám sice lepší kvalita v zakončení, ale drželi jsme Zbrojovku daleko na dostřel od své branky. Pak nám tam spadly dva góly, ale o nich to nebylo. Kluci si sami osahali, že když budou hrát kompaktně a budou se navzájem zajišťovat, tak můžou vzdorovat i takovému soupeři, jakým je Zbrojovka,“ zdůraznil nový Trousilův asistent Tomáš Polách.

V zápise o utkání bylo ve vyškovské soupisce osm nových jmen. V základní sestavě nastoupili brankář Dominik Kunický, v obraně navrátilec Mane Cvijović, v záloze Lukáš Vychodil a Dominik Urbančok a v útoku Pavlo Dovhanyuk. Po přestávce si zahráli Marek Šerý, Rostislav Spazier, Afričan Joseph a další jméno ve Vyškově už známé Jan Krejčí. Ani to není v obměně kádru konečný stav.

Trousil Jan - trenér fotbalistů MFK Vyškov.
Vyškovské fotbalisty opět jako první otestuje Zbrojovka. V sobotu na Srbské

„Někteří hráči, třeba Dovhanyuk, už jsou podepsaní, jiní, jako například Šedý a Spazier, jsou zatím na zkoušku. Čtyři kluky, kteří dnes nehráli, vyzkoušíme ve středu s Rosicemi. S nimi ještě ty, kteří tady nehráli celý zápas. Jak v týdnu zúží kádr Zbrojovka, tak bychom podle dohody s panem Pivarníkem měli dostat dva hráče. V sobotu je všechny uvidíme v zápase s Kroměříží a pak uděláme kádr nějakých šestnácti sedmnácti lidí. Ale ani to ještě nebude uzavřené. Sleduju tři hráče, které bych hodně rád v kádru také měl,“ shrnul Trousil současný stav posil.

Vyškovský trenérský tandem se na Srbskou vrátil po letech, ale v trochu jiné pozici. Trousil i Polách tu patřili k největším oporám v podstatě posledního alespoň nějak úspěšného období Zbrojovky. Návrat prožívali rozdílně. „Určitě jsem to necítil prestižně. Jediný pocit, který to ve mně vyvolalo, byl, když jsme se šli s panem Pivarníkem bavit o hráčích, které bychom chtěli na hostování. Uvědomil jsem si, že jsme v kanceláři, kde jsme byli před osmi roky s Polonem (Polách, pozn. red.) vyhození,“ s úsměvem prozradil svůj pocit Trousil.

Tomáši Poláchovi se prý vybavily spíše pozitivní vzpomínky. „Já vždycky vzpomínám hlavně na to, co se nám podařilo a co bylo dobré. V té době tu byla skvělá parta, ať už za trenéra Mazury nebo Uličného… Mnohokrát byl plný stadion a myslím, že jsme hráli dobrý fotbal,“ zasnil se svého času možná nejlepší český prvoligový technik.

Zatímco Zbrojovka o víkendu už bude bojovat o body, Trousilovi a Poláchovi svěřenci sehrají další přípravné zápasy. Ve středu nastoupí v Rosicích proti diviznímu Slovanu (18.00) a v sobotu otestují svého třetiligového konkurenta Hanáckou Slavii Kroměříž. Zápas na její půdě začne v jedenáct hodin dopoledne.

Chorvatka Iva Jurjev.
Chorvatka: Šanci na výhru máme. Možná rozhodnou až penalty, říká Francouz