Zejména první poločas na umělém trávníku VUT V Brně dal jeho slovům zapravdu. Naznačil nesehranost jeho týmu, zejména v zadních řadách. Divizní tým z Vysočiny technickými kombinacemi rozebíral obranu Tatranu. Získal čtyřgólový náskok a některé jeho další šance zůstaly neproměněné. Rousínovští ještě do poločasu snížili a ve druhé půli po prostřídání hráčů a výměně na některých postech už byli Velké Bíteši naprosto vyrovnaným soupeřem. A vypracovali si šance na to, aby dokonce výsledek otočili.

Možná i proto nebyl Kovanda po porážce naštvaný. Mrzela ho jen výrazná okénka v obraně. „Defenzívu máme hrůzostrašnou, dostáváme strašně moc branek. S Krumvířem šest, se Slovanem Brno čtyři, s Kuřimí sedm, teď zase čtyři. Myslel jsem si, že budeme těžko nahrazovat Pepu Ličku, Radima Dvořáka, Davida Benda a Michala Honka. To jsou čtyři ofenzivní hráči, ale v ofenzívě nám to až tak neskřípe,“ naznačil Kovanda své největší předstartovní starosti.

Pavlína Poláčková
Baví mě, když musím překonat sama sebe, říká Sportovní hvězda čtenářů Poláčková

Kromě jmenovaných rousínovský lodivod nemůže pro úvod počítat ani s Martinem Puppem a Jaroslavem Hartlem, co v součtu znamená, že z podzimní sestavy mu zbylo torzo týmu. „Něco jsme doplnili, ale ta kvalita se asi projeví až později. Musíme pracovat,“ zdůraznil Kovanda.

V neděli jeho tým čeká určitě nejtěžší možný start do jarní části krajského přeboru. Do Rousínova přijede Lanžhot, který po podzimu vede tabulku se sedmibodovým náskokem a netají záměr postoupit do divize. A možná i výš…

Kovanda bere situaci s nadhledem. „Po průběhu zimní přípravy jsem rád, že začínáme právě s Lanžhotem. My s ním nemáme co ztratit. Tím neříkám, že zápas vypustíme. Ne. Každý je porazitelný, každý může překvapit, ale v naší situaci je opravdu lepší, že jednoznačného favorita budeme mít za sebou. Ani celkově se jara nemusíme obávat. Na podzim jsme něco uhráli, kluci nejsou pod tlakem. Je to jiná situace, než když jsem do Rousínova přišel a po podzimu jsme měli šestnáct bodů,“ vysvětlil Kovanda.

Tatran Rousínov – Spartak Velká Bíteš 2:4
Poločas: 1:4. Branky: Svoboda, Macháček – Novotný 2, Pohl, Mucha. Hráno na umělé trávě VUT Brno, Palackého vrch.
Sestava Tatranu: Řepka (46. Fládr) – Kameník, Mrnuštík (46. Kozel), Cigánek, Líznar – Zezula (46. Macháček), Ševčík, Žoček, Horváth (46. Nitschneider), Svoboda – Divácký. Trenér: Tomáš Kovanda.