„Potřeba mít hřiště s umělým trávníkem je naprosto jasná. Jednak bychom bez ní nedostali licenci na sportovní středisko a sportovní centrum mládeže. A bez nich je rozvoj fotbalu v tomto regionu nemyslitelný. Ale hlavně tu jde o konkrétní využití. Nejbližší umělé trávníky jsou v Otnicích, v Brně a v Morkovicích, a to je přece jen trochu dál, takže ta vyškovská bude sloužit nejen MFK, ale i oddílům z celého okresu, které budou mít zájem, třeba pro zimní přípravu," zdůraznil zápas rezervy sledující šéftrenér mládeže MFK Valdemar Horváth, který u „premiéry" samozřejmě nemohl chybět.

Nové moderní sportoviště vzniklo především díky podpoře vedení města, kterou předseda MFK Štěpán Pataki vysoce oceňuje. „Bavíme se o asi šesti miliónech korun a městu musím za pochopení moc poděkovat. Já mám radost i z toho, že se podařilo opravdu kvalitní dílo. V týdnu proběhla certifikace pracovníkem Fotbalové asociace České republiky, takže certifikát máme a navíc i názor tohoto odborníka, že tato umělka je jedna z nejkvalitnějších v republice. Ještě zbývají dodělat některé drobnosti, což je věcí rozpočtu. Například osvětlení. Patky pro stožáry jsou zabetonované, kabeláž je připravená, takže příští rok již jen postavíme stožáry. Budeme také jednat se správou majetku města o nových lavičkách. Chceme jich mít víc, třeba i na valech za brankou," radoval se Pataki při pohledu na trávník.

Méně radosti, vlastně skoro žádnou, mu ale dělali reprezentanti jeho klubu. Béčko Vyškova sice vlétlo na Pustiměřské jako uragán, ale po neproměněných šancích i Baričákem nastřeleném břevně se hráči zřejmě sami utvrdili v tom, že se Pustiměř porazí sama. Jenže hosté na chladný projev domácích mladíků reagovali nadšením a velikou efektivitou své hry. Tvrdě potrestali prakticky každou chybu domácí defenzívy.

„Ano. Z minima jsme vytěžili maximum, tedy v prvním poločase. Dali jsme tři góly a to rozhodlo. Ve druhém poločase byl Vyškov jasně lepší, hodně nás zatlačil, my jsme si nedali balón. Pochválit musím hlavně brankáře Milana Rause. Že bude chytat, to se dozvěděl teprve dvě hodiny před zápasem. V prvním poločase nás podržel. Chytil gólovou střelu Iva Sigmunda. To byl klíčový moment celého utkání, protože jsme mohli prohrávat a to by pak byl Vyškov na koni," radoval se po zápase hrající trenér hostů Pavel Holub.

Spalovači šancí

Těch šancí měli domácí víc než zmíněnou Sigmundovu ránu v desáté minutě. V béčku hostující veterán chvíli poté pálil těsně nad, Schindlerovu hlavičku po rohovém kopu vyhlavičkoval na brankové čáře stoper Rozehnal, hned při první akci nesedl míč na nohu Václavu Novotnému, nepřesně stříleli Baričák a Sádlík. Hosté vyráželi na domácí polovinu řídce, ale rychlé brejky byly smrtící. Ve 24. a 33. minutě je po únicích po levé straně přesně zakončil Jiří Kubíček. Mezi tím z metru dokopl do sítě míč Petr Novotný, když Holásek jen vyrazil Kubíčkovu tvrdou ránu.

Není divu, že domácímu hrajícímu trenéru Jaroslavu Schindlerovi nebylo po utkání do řeči. „Ne, ne hodnotit zápas nebudu, jsem moc naštvaný," zabouchl za sebou dveře kabiny.

Jeho emoce směřovaly především k rozhodčímu, ale hodně toho mohl vytknout i mladším spoluhráčům. Protože mohlo být ještě hůř. Do druhé půle si domácí sice zase přinesli velký elán, ale gólovky zahazovali stejně jako v prvním dějství. Takže uhodit mohlo na druhé straně. V prvním případě ale stihl unikajícího Tamáše zablokovat aktivní Sádlík, ve druhém Holásek na brankové čáře zachytil míč, když před tím jej mazácky přeloboval samostatně nabíhající Kubíček.

Na nemohoucnost svých spoluhráčů se pak už nemohl dívat domácí stoper Hlaváček a ránou asi ze třiceti pěti metrů překvapil Rause. Drtivý závěr domácích přinesl ještě gól Novotného, jehož střelu Raus vyrazil nad sebe na břevno a míč pak zapadl přes jeho záda do branky. Hosté ale už s vypětím všech sil i se štěstím vítězství uhájili. Holub byl spokojený, ale stihl i pochválit vyškovské činovníky. „Umělka? Určitě nejlepší z těch, co znám. Zatím je trochu měkčí, což mně vyhovuje a časem se to se ještě usadí," řekl coby levý bek pustiměřské obrany.

Okresní přebor

2. kolo:

Vyškov–Pustiměř 2:3 (0:3)

Branky: 76. Hlaváček, 84. Novotný – 24. a 33. Kubíček, 28. Novotný.

Vyškov B: Holásek – Baričák, Hlaváček, Schindler, Šoupal – Sádlík, V. Novotný, Sigmund (36. J. Lička), Gottvald – Ertl (55. Petřek), Ondra (47. Chaloupla). Hrající trenér: Jaroslav Schindler.

Pustiměř: Raus – Novák (80. Maděra), Rozehnal, R. Zbořil, Holub – Sporný, Sedlák, Novotný, Tamáš – Kubíček, Smejkal (46. M. Zbořil). Hrající trenér: Pavel Holub.