Pět dnů tréninků a jeden přátelský zápas mají v nohou fotbalisté MFK Vyškov v rámci letní přípravy na novou sezonu. V ní by v týmu mělo dojít k řadě změn.

V přípravném utkání s Třincem, které Vyškovští v Olšanech u Prostějova vyhráli 3:2, se představili tři noví hráči. Tomáš Praks a Dominik Mica z juniorky Zbrojovky a Jan Koudelka, český reprezentant v malé kopané, který loni hrál velký fotbal v Rakousku a doma naposledy v třetiligovém Prostějově. „Jsou to mladí kluci. Koudelka hrotový nebo podhrotový útočník, Praks krajní bek a Mica krajní halv. Hráli jsme proti juniorce posílené o několik hráčů z áčka a byl to na úvod přípravy hodně dobrý soupeř. Všichni zahráli velmi dobře a chceme, aby tady zůstali. Zkoušeli jsme i mladého brankáře ze Slovácka, ale toho nevezmeme. V sobotu budeme hrát s Líšní a tam už by měl hrát i třiadvacetiletý srbský stoper s více než třiceti starty v tamní první lize,“ sdělil trenér MFK Jan Trousil.

Ten už po nevydařeném jaru avizoval, že chce výrazně posílit právě post středního obránce, a to zkušeným hráčem, který by měl být dirigentem mužstva v zápasech. S tímto záměrem už ve Vyškově začal trénovat Tomáš Josl, který hrával českou první ligu a v Jihlavě, pak byl krátce v Indii, dva roky v Rapidu Bukurešť v Rumunsku, v minulé sezoně odehrál několik zápasů ve Viktorii Žižkov.

Do Vyškova přichází z Komárna na Slovensku. „To je ten zkušený hráč, kterého potřebuji jako lídra. Bohužel přijel trošku v špatném zdravotním stavu, takže uvidíme, jak se situace bude vyvíjet. Velmi mě mrzí, že nedopadlo dobře jednání se Zdeňkem Partyšem, kterého jsem chtěl do středu zálohy. Ale zavolal mně, že má problémy s achilovkou,“ přidal další jména vyškovský kouč.

Žolíky si ovšem nechal na konec, přičemž jména nesdělil. V srpnu mají přijít čtyři hráči do základní sestavy. Ti by měli nahradit hráče, kterým klub neprodloužil hostování. Machálek se vrátí do Prostějova, Kirschner s Nehybou do Znojma. Podle Trousila byl zájem o Jeřábka a Lahodného, ale dostali nové smlouvy v MFK. „Takže do prvních tří kol ligy vstoupíme s počtem třináct čtrnáct hráčů. Ale z posil i stavu mužstva mám teď dobrý pocit. Kluci, co tady zůstali, měli na čtrnáct dnů tréninkové plány. Udělali jsme jim testy a dopadly velmi dobře. To je pozitivum proti zimě, kdy jsme museli dva týdny dohánět manko. Teď kluci přišli tak, jak jsem si představoval, takže jsme hned mohli začít dělat fotbalové věci,“ zdůraznil Trousil.

Jím zmíněné sobotní utkání s Líšní se bude hrát od 11.00 hodin v Lysovicích. Na středu je pak v plánu přátelák s Blanskem. Blanenští ovšem hrají zítra předkolo Mol cupu ve Velké Bíteši, a pokud postoupí, hostili by příští sobotu v prvním kole právě Vyškov. „Uvidíme, jak k případnému dvojzápasu přistoupí Blansko. Mně by to nevadilo. Ale stejně klidně přátelák vypustím. Vzhledem k tomu, jak to vypadá s příchody, tedy že čtyři hráči dojdou až v srnu, tak nechci stávající základ přetížit. Teď budu mít v přípravě třináct kluků. Nechávám to otevřené,“ vysvětlil Trousil.

Po poháru je v plánu zápas s HFK Olomouc, generálka s Rosicemi a 5. srpna už Vyškovští budou doma bojovat o první podzimní body s nováčkem z Valašského Meziříčí.

MFK Vyškov - TŽ Třinec 3:2

Poločas: 1:1. Branky: Prax, Matocha, Studený.
Vyškov: Klimeš – Praks, Jeřábek, Krejčí, Novotný – Němeček, Matocha, Lahodný, Mica – Studený – Koudelka. Střídal Hladký.
Příští zápas: MFK Vyškov –SK Líšeň, sobota 15. 7. (11.00), Lysovice.