Podle předsedy tamního fotbalového klubu Pavla Holuba požadují členové jednoty po klubu roční nájemné ve výši 144 tisíc korun. A to za fotbalové hřiště, které jednota vlastní a které již deset let fotbalisté zdarma využívají. „Do loňského roku jim tam hráli bez problému a teď najednou chtějí vysoký nájem,“ potvrdil hlavní důvod sporu starosta obce Miloš Nevřala.

Holub tvrdí, že požadavek na placení nájmu ke všemu přišel v nevhodný čas. „Poslali nám to začátkem března, čtrnáct dní před zahájením soutěže,“ postěžoval si.

Hospodářka pustiměřské tělovýchovné jednoty Evženie Judasová se ale brání s tím, že uváděná výše nájemného nesouhlasí. A Holub podle ní zatajuje informace. „Částka je ve skutečnosti dvakrát padesát tisíc. Zbytkem se potom podílíme sami na údržbě areálu,“ prohlásila žena.

Instalace druhé báně kostela svatého Ondřeje v Ivanovicích na Hané.
Ivanovičtí opraví třetí báň kostela svatého Ondřeje. Tentokrát ve vzduchu

Dopis o nájemném podle ní fotbalisté obdrželi už v únoru. „Chtěli získat čas, proto řekli, že jim nic nedošlo. My jsme čekali měsíc, dokud se nevyjádří,“ argumentovala Judasová.

Jak ale řekl Holub, členové jednoty nemají zájem o jakoukoli komunikaci. „Svolali jsme schůze zastupitelstva a nedostavili se, přestože jsme je předem obesílali,“ zdůraznil muž.

Podle Judasové jim ale právník schůzku nedoporučil. „Obec s problémem nemá co dělat, je to naše věc, kterou jsme si také mohli v klidu vyřešit, domluvit se a o částce diskutovat. To oni nestojí o debatu s námi,“ reagovala hospodářka.

Důvodem požadavku na nájemné je podle Holuba letitá frustrace. „Jsou tam už třicet let, je tu už mladší generace a oni si uvědomují, že již netahají za nitky,“ řekl.

Judasová souhlasí, že za nitky nyní tahají fotbalisté. „Všechno od obce dostanou, my jsme devět let neviděli dotace,“ zmínila.

Kauzu řeší právníci obou stran. Fotbalisté Pustiměře zatím stále nastupují k utkáním na hřišti, kvůli kterému spor vznikl.

O sporu
• Pustiměřské fotbalové hřiště vlastní Tělovýchovná jednota Pustiměř
• Využívají jej ale výlučně tamní fotbalisté, kteří byli v roce 2005 z jednoty vyloučení
• Hřiště si přesto každý rok bezplatně půjčovali
• Letos jim ale členové jednoty odmítli tuto smlouvu prodloužit

Ilustrační foto
Letní tábory už jsou skoro plné. Zbývají jen poslední místa