Překvapivá výhra posledního Blanska nad druhou Sigmou Olomouc B definitivně otevřela fotbalistům Uničova dveře do druhé ligy. Bez břemena nutnosti potvrzení postupu tak Uničovští v zápase s Vyškovem odvedli uvolněný výkon a jednoznačně zvítězili.

Pro svěřence trenéra Jana Trousila naopak ostatní výsledky 28. kola Fortuna Moravskoslezské ligy a druhé ligy, z níž do MSFL sestoupí dva moravské kluby Prostějov a Frýdek-Místek, znamenají opětovné záchranářské varování.

Plánovat body v Uničově bylo odvážné, ale jak ukázal průběh první půle, ne nereálné. „První poločas z naší strany vůbec nebyl špatný. Jeli jsme sem s tím, že zahustíme střed hřiště, že uděláme blok, který bude napadat jejich rozehrávku. Ale až na naší půlce, aby měli těžké se za nás dostat. První poločas to vycházelo celkem dobře, navíc jsme měli dvě šance,“ řekl trenér Vyškovanů Jan Trousil.

V B skupině I. A třídy prohráli fotbalisté MSK Břeclav B doma s Dražovicemi 0:7.
Fotbalisté Dražovic si vylepšili skóre. Vyškov vydřel bod

Jenže Machálek a Nehyba své příležitosti nevyužili. Domácí naopak jednu ze svých ano. Po Kasalově rohovém kopu se trefil domácí kapitán Vejvoda.

Když krátce po přestávce domácí opět po standardní situaci přidali druhý gól, bylo prakticky po zápase. „Upozorňoval jsem kluky na to, že mají nebezpečné standardní situace, ale bohužel to nezvládli zejména zkušení hráči v obraně. Místo toho, aby tým podrželi, tak ho chybami dostali dolů,“ posteskl si trenér.

Jmenovat nechtěl, ale z chybujících hráčů vyloučil Davida Hodináře, který musel hrát, protože Trousilovi zbylo do posledních kol doslova torzo mužstva. „Na to, že nastoupil už z pozice asistenta, si David uhrál svoje. Zklamali mě jiní hráči, těm jsem to také vytkl,“ zdůraznil Trousil.

Pravdou je, že vyškovský trenér musí sestavu doslova lepit. V týdnu se zranil Žoček a Novotný, takže už v základní sestavě musel hrát dorostenec Rozehnal a další byli na lavičce. „Po třetím gólu bylo jasné, že nemůžeme nic uhrát, a tak se kluci prostřídali. Na dvacet minut tam šel Tomáš Horváth, který to oživil. Takže takové to jediné pozitivum je, že si mladí kluci sáhli na mužskou třetí ligu,“ dodal Trousil.

CHYBÍ JEDNA VÝHRA

V domácím táboře pochopitelně panovala pohoda a trenér Jiří Balcárek si po zápase spíše užíval postupových radostí, než že by hodnotil zápas. „Vyhráli jsme zaslouženě. Za celou sezonu musím poděkovat nejen hráčům, ale i celému vedení klubu a sponzorům. Všichni tady tahali za jeden provaz,“ naznačil důvody úspěchu trenér Uničova.

Vyškovská matematika pro poslední dvě kola je jasná. Sestupovat by měly tři týmy, takže k jistotě MFK musí jedno ze dvou utkání vyhrát. Ale možná to nebude potřeba…

Adamovští zatím marně shání čtyři brigádníky na letní úklid města. Ten obstarává v průběhu roku pracovní četa (na snímku), která si o prázdninách potřebuje vybrat dovolenou.
Nedostatek brigádníků? Na palubě i u lopaty

SK Uničov - MFK Vyškov 5:0

Poločas: 1:0. Branky: 21. Vejvoda, 51. Komenda, 60. a 76. Krč, 65. Nuc. Rozhodčí: Duda – Mikeska, Mankovecký. ŽK: Nuc – Hlavica. Diváků: 350.

Uničov: Nakládal – Vejvoda, Juřátek, Koutek (66. Dostál), Swiech – Kasal, Binar, Vasiljev, Nuc (66. Rajnoha) – Krč, Komenda (66. Purzitidis). Trenér: Jiří Balcárek.

Vyškov: Kollár – Rozehnal (32. Němeček), Hodinář (72. Hladký), Hlavica, Krejčí – Nehyba (66. T. Horváth), Jeřábek, Lahodný, Matocha – Studený – Machálek. Trenér: Jan Trousil.