Fotbalový Vyškov příliš radosti v neděli nezažil. V sedmnáctém kole moravskoslezské fotbalové divize hostil pátý celek tabulky až třináctou Vrchovinu a tak se čekalo, že jaro klub s novým názvem Městský fotbalový klub otevře výhrou. Nestalo se, všechny body si naopak odvezli borci z Nového Města na Moravě.

Příprava domácích nebyla ideální. „Nebudu lhát, že jsme úplně perfektně splnili všechno, co jsme si předsevzali. Může za to deficit ohledně klimatických podmínek a hlavně zranění zkušených hráčů, jako je Farník, Kropáček a další,“ přiznal kouč Valdemar Horváth. V první čtvrthodince to ovšem nebylo poznat. Domácí vyhrávali souboje, měli převahu a rána, která mohla skončit gólem, smolně trefila Martina Ličku.

Jenže v šestnácté minutě přišel první a po hříchu i poslední gólový okamžik odpoledne. Na svědomí ho měli hosté, když využili standardní situaci z levé strany. Míč propadl mezi hráči na zem a hostující stoper Smetana u něho byl dřív než vyškovský brankář Kropáček. Teč znamenala vedení. „Řešili jsme to špatně. Standardka ze strany, ke které vůbec nemuselo dojít, ten faul byl zbytečný. No a Koláček a Voral na první tyči nebo i gólman Kopáček mohli zareagovat líp. Bylo nás šest, sedm ve vápně, takže tak,“ zdůvodnil trenér.

Překvapivý hostující zásah sice nezastavil snahu domácích o vykročení do fotbalového jara správnou nohou, jenže zvýšil Vrchovině sebevědomí a její hráči se semkli ve vidině cenných bodů. „Na podzim jsme byli nejhorší mančaft, co se týká střílení gólů, to každý ví. Chtěli jsme s tím něco udělat a přitom si říkali, že moc gólů nedostaneme. A to i tím, že jsme dali dozadu konstruktivnější hráče, de facto ofenzivní a ono to vyšlo,“ řekl novoměstský lodivod Richard Zeman.

Ten musel řešit i potíže se sestavou, kdy odešly dva její pilíře Zedníček a Skalník. „O to to bylo těžší, ale ti, co tam naskočili, tak to odjezdili, odmakali a nějakou velkou chybu, po které by domácí mohli skórovat, jsme neudělali. Je pravda, že v některých důležitých chvílích to Vyškovu díky terénu odskočilo, ale naši obránci tam byli včas a připravení,“ chválil po utkání.

Zelený pažit už sice měl přirozenou barvu, ale jeho povrch byl hrbolatý. „Znám soupeře včetně trenéra výborně, pravda je, že na takový terén jsou připraveni lépe. U nich to taky nebývá ideální. Když pak prohráváte, míč skáče a vy jste pod tlakem očekávání, není to jednoduché. Chyběly zkušenosti, máme dost mladíků a starší zrovna chyběli, těžko to otáčet,“ zmínil Horváth.

Vyškov ještě měl pár šancí, ale nebylo jich moc. Třeba pokus Novotného těsně vedle a v křečovitém závěru Ličkův neúspěšný pokus v brejku hlavičkou ke vzdálenější tyči přelobovat gólmana. Vrchovina výhru uhájila. „Na kluky jsem nekřičel a ani to nemám v úmyslu. Tihle mladší se musí ztotožnit s divizí, a když se nám vrátí zkušenost, bude to zase dobré. Divize bude zase vyrovnaná. Mrzí mě, že jsme prohráli, ale nic se neděje,“ vyjádřil se vyškovský trenér. Jeho svěřenci zůstali v divizním pořadí pátí, hosté se posunuli na jedenáctou pozici.

Divize D - 17. kolo: MFK Vyškov – SFK Vrchovina 0:1 (0:1)

Branka: 16. Smetana. Rozhodčí: Gloser – Růžička, Linhart. Delegát: Poklop. ŽK: Michal Kollár – Michal Skalník, Michal Lukáš. Diváci: 320.

Vyškov: Jan Kopáček – Václav Novotný, David Hodinář, Lukáš Koláček (79. Jakub Poprik), Michal Kollár – Petr Voral, Martin Žoček, Sebastian Palla, Tomáš Hrušák (60. Ivo Sigmund) – Martin Lička, Tomáš Hradil.