Butter Chicken
Budeme potřebovat:
- 800 g kuřecího masa
- sůl podle chuti
- 2 cibule
- 3 stroužky česneku
- 2 lžíce koření garam masala
- 1 lžička koriandru (koření)
- 1 lžička kurkumy
- špetka kajenského pepře
- 1/2 lžičky mletého kardamomu
- 300 ml rajčatové passaty (nebo rajčat v konzervě)
- slunečnicový olej nebo kokosový tuk na smažení
- čerstvé chilli (podle chuti)
- 80 g másla
- 200 ml smetany ke šlehání
-
na marinádu:
- 1 vrchovatá lžíce koření garam masala
- 3 stroužky česneku – nasekaného najemno
- nastrouhaný kousek zázvoru (velký asi jako palec)
- 150 g bílého jogurtu (použijte tučný, řecký)
Postup:
Nakrájejte si maso na kousky a naložte do marinády. Ideálně přes noc, ale minimálně na 2 až 3 hodiny.
Na druhý den si připravte velký hrnec a dejte na něj opékat najemno nakrájenou cibuli. Opékejte asi deset minut a přidejte česnek. Pokračujte dalších pět minut a vsypejte koření garam masala, kardamom a koriandr. Opékejte asi dvě minuty.
Přidejte rajčatovou passatu a smetanu, kurkumu a pepř. Osolte (zpočátku 1 lžičku, později můžete přidat). Provařte společně pět minut a potom omáčku rozmixujte dohladka.
Přidejte maso i s marinádou a nechejte vařit na mírnou teplotu, dokud nebude maso hotové. Poté vmíchejte máslo a podávejte s chlebem nebo rýží.
Kdo chce, ten může si do hotového jídla vmíchat ještě najemno nakrájené chilli a nasekaný čerstvý koriandr.
Alena Elly Kolaříková, autorka blogu Bohyně kuchyně, má tři děti, práci a koníčky, ale nechce sebe ani rodinu šidit na jídle. Naučila se tedy vytvářet chutná a na pohled krásná jídla, u nichž nemusíte trávit hodiny v kuchyni, ale která jsou většinou hotová do třiceti minut. Na svém kontě má dvě Božské kuchařky. Její recepty můžete sledovat i na Instagramu.