Pro někoho je bezový keř bezvýznamná rostlina, která roste všude, kam se člověk podívá. Pravdou však je, že jeho listy, květy, plody i kořeny jsou plné zdraví prospěšných látek a lidé to věděli už od pradávna. Bezu dokonce přikládali napřirozené schopnosti.
Jak usmažit kosmatici:
V minulosti lidé černý bez vysazovali kolem hospodářských budov, aby byl dobytek zdravý a chráněný před zlými duchy. A nejen to. „Tam, kde černý bez rostl u stavení, měl hospodář jistotu, že i zlo je pod kontrolou. Ďábel, který sedával pod keřem, byl jeho kouzelnou mocí zbaven síly,“ píše o starodávné tradici web Naše zahrada.
CO SE O ŘÍZCÍCH Z ČERNÉHO BEZU DOZVÍTE V ČLÁNKU:
* kde a jak sbíráme květy černého bezu
* příprava těstíčka
* smažení kosmatice
* přílohy ke smažené kosmatici
* čím obohatit těstíčko
Květy černého bezu trhejte daleko od silnic
Voňavé bezové květy jsou plné různých silic, a k tomu obsahují i významné slizy, vitamin C, důležité třísloviny, glykosidy a organické kyseliny. Květ černého bezu mimo jiné zbavuje tělo toxinů, hlavně kyseliny močové, a také umí pročistit pleť a zbavit ji akné. V horku osvěží a v zimě zbaví zahlenění.
I když je právě nyní kvetoucího bezu všude plno, vyhněte se sběru květů z keřů, které stojí u rušných silnic, průmyslových zón nebo na dalších místech, kde jim hrozí znečištění nebo kontaminace škodlivými látkami.
Vybírejte polorozvinutá až téměř rozvinutá bezová květenství a trhejte je tak, aby na nich zůstala asi pěticentimetrová stopka. Ne, jíst ji nebudeme, protože je trochu toxická, ale poslouží k lepší manipulaci s řízky při obalování a smažení. Hlídejte si, aby stopky nebyly posety malými černými broučky, kterých byste se zbavovali jen velmi těžko.
Květy ukládejte nejlépe do košíku či papírové tašky a doma je na chvíli rozložte na papír nebo noviny, aby z nich vylezli brouci a další hmyz. Pak květy ještě pro jistotu protřepejte.
Smažený květ za pár minut
Základní recept na smaženou kosmatici je velmi jednoduchý a příprava rychlá.
Na pět květenství potřebujete:
- jedno vejce
- trochu hladké mouky
- sůl
- decilitr mléka
- olej na smažení.
- rozšleháme vejce
- přidáme mléko, mouku a sůl
- zamícháme a vytvoříme těstíčko, jehož konzistence bude připomínat palačinkové těsto
- v menší pánvi nebo rendlíku necháme rozpálit vyšší vrstvu oleje
- kosmatice uchopíme za stonek, namočíme je v těstíčku, lehce oklepneme
- vložíme do rozpáleného oleje
- stonky nůžkami odstřihneme a po usmažení jedné strany kosmatici obrátíme a smažíme z druhé strany
- když vložíte květ do oleje, trochu ho povytáhněte a pak zase ponořte, aby se pěkně rozprostřel.
- smažte zprudka, usmažení jedné strany bezového květu v těstíčku trvá asi půl minuty. Hotový květový řízek by měl být křupavý a načechraný
- osmaženou kosmatici položíme na papírovou utěrku, aby se zbavila přebytečného tuku.
S čím smaženou kosmatici podávat? Nejlepší jsou nové brambory s máslem a pažitkou, případně bramborová kaše a hlávkový či okurkový salát. Někdo k ní přikusuje pečivo, jiný si přidává hořčici, tatarskou omáčku nebo kečup, nakládané okurky či jogurtový dip.
Kdo upřednostňuje sladkou variantu, zvolí cukr, skořici nebo med, výborná je také s kopečkem šlehačky nebo zmrzliny.
Nahrává se anketa ...
Pivo, šlehačka, rum…
Základní recept lze mnoha způsoby obměňovat. Někteří kuchaři do těsta přidávají i trochu prášku do pečiva, někdo mléko nahrazuje bílým vínem nebo pivem. Kuchařka Koko nedává do těstíčka celé vejce: žloutek rozmíchá s mlékem a moukou, a pak opatrně vmíchá sníh ušlehaný z bílku. „Potřebujeme hodně nadýchané těstíčko,“ vysvětluje.
Jana Florentýna Zatloukalová ve své Kuchařce pro dceru zase nahrazuje mléko ušlehanou smetanou a do těstíčka přidává rum. Jiní do těstíčka dávají máslo.
Chuťově se dá směs na kosmatici obohatit například jemně nastrouhaným tvrdým sýrem, kmínem nebo paprikou, Můžete vyzkoušet i své oblíbené koření či bylinky. „Nejlepší je čerstvý kopr,“ tvrdí web Senior.cz.
Bezové řízky jako vyhlášenou lahůdku znají v Anglii pod názvem Flowers of elder, ve Švédsku jako pokrm Fläderblommor. V Itálii je podávají s tvarohem či jogurtem. V Bavorsku připravují bezinkové řízky s černým pivem, jejich variantu si smaží lidé v jižních Čechách.