1/10

1. Guláš z moře, brodet (dušené ryby)

close Brodet (nebo také brudet) jsou dušené ryby. Takový guláš z moře. info Zdroj: Shutterstock zoom_in Brodet (nebo také brudet) jsou dušené ryby. Takový guláš z moře.

Nejčastější rybí pokrm na chorvatském Jadranu je brodet (brudet), uvádí Chorvatské turistické sdružení. Dušené druhy ryb nebo chobotnice je oblíbený recept zvlášť v Dalmácii. „V oblasti zadarského, šibenického a splitského regionu se kulinářské umění určuje právě podle přípravy brudetu,“ zmiňují zástupci sdružení.

Kouzlo spočívá v tom, že i méně známé rybí druhy teprve zpracované v brudetu odhalují svoji kvalitu. Ryby kuchaři podusí na cibulce, poté stačí přidat petrželku, kousky česneku a rajčat, vše se dělá v jednom hrnci. Čím víc druhů ryb v něm je, tím má být brudet chutnější. Skradinský brudet se vaří z úhořů. Jako příloha se podává polenta, brambory nebo jen chléb.

loading
arrow_left Předchozí
1/10
Další arrow_right