Hasiči z Bučovic se mohou pochlubit i jednou velkou raritou z doby ještě před svým založením. „Máme ruční trakařové stříkačky z roku 1822, se kterými vyrážíme na ukázky při slavnostních příležitostech,“ pochlubil se Sokola. Stříkačky jsou tak o více než padesát let starší než samotný sbor. Z moderní techniky mají místní hasiči v péči dva hasičské vozy a sídlí v moderně vybavené zbrojnici. „Pořídili jsme auto DA Ford Tranzit. Staráme se i o vůz SCANIA CAS, který máme od roku 2010,“ řekl starosta.

Ilustrační foto.
Kůrovec listnatých lesů. Jmelí likviduje stromy, vědci zkoušejí novou obranu

Řádění žháře

SDH Bučovice
Rok vzniku: 1875
Počet aktivních členů: 61 členů, z toho 8 žen
Počet členů zás. jednotky: 20
Starosta SDH: Jiří Sokola
Velitel zásahové jednotky: Ivo Kaňa
Naše chlouba: Prapor sboru

Dobrovolní hasiči z Bučovic se mohou pyšnit celou řadou úspěšných zásahů. V poslední době se účastnili například hašení hořící skládky v Kozlanech nebo požárů lesa v oblasti Kloboučky. „Tam jsme byli na několika výjezdech požárů zapalovaných žhářem. Ten byl samozřejmě už dopaden. Zasahoval dokonce i vrtulník a naši hasiči plnili vak na vodu pod ním,“ řekl starosta sboru Jiří Sokola.

Ukazují dětem techniku i práci

Od doby založení se sice počet bučovických dobrovolných hasičů snížil, stále ale pomáhají při zásazích a také s kulturním životem v obci. Účastní se totiž akcí pořádaných městem jako hasičská hlídka. Pravidelně je lidé vidí například na pálení čarodějnic a rozsvěcení vánočního stromu. Ve spolupráci s místním profesionálním sborem a zásahovou jednotkou pořádají také různé akce pro děti v mateřských a základních školách, jako jsou dny otevřených dveří a dětské dny s ukázkami jejich techniky a práce. Drobnou skvrnkou na kráse je, že v Bučovicích nemají mladé hasiče. Podle starosty sboru ale do budoucna plánují mladou krev obnovit, pokud bude příležitost. Zatím se podle jeho slov aspoň daří omladit zásahovou jednotku.

ADAM KOŠIR

Ilustrační foto.
Našli kosmetiku z orchidejí i jesetera. Nejvyšší pokuta? Milion za zmizelý odpad