Příznivci nejrychlejší kolektivní hry ve Vyškově na muže s přívlastkem „jedinečný" moc rádi vzpomínají. „Byl to skvělý člověk. Výborný trenér, díky němu hokejově něco umíme a každý dostal možnost dostat se tam, kam to jen jde. Zaslouží si naši velkou úctu a poděkování," prohlásil pořadatel turnaje Petr Přikryl. Ikona hokejových střídaček, člověk s velkým srdcem, odešel vést nebeské týmy náhle na sklonku roku 2005.

Turnaj odchovanců vyškovského hokeje, jak zní oficiální název sobotního setkání, bude letos hodně podobný minulému ročníku. Stovky hráčů minulosti i současnosti vytvoří osm mužstev, které se ve dvou základních skupinách utkají systémem každý s každým. „Kdo přišel loni, ví, jak to asi všechno bude probíhat. Nastoupíme v dobových dresech, bude se hrát jednou dvacet minut," objasnil Přikryl. Start celého dne obstará slavnostní okamžik. Úvodní buly vhodí manželka zesnulého trenéra Alena Piloušková. V soupiskách týmů pak najdete i potomky hlavního aktéra turnaje Pavla Pilouška a Lukáše Pilouška.

Chybět nebude ani jeho vnuk Jakub Čuřík, který se letos pral v třebíčských barvách o extraligovou baráž. „Moc se těším, až se zase potkám s klukama, co je děda vedl. Bude to moc příjemné, je moc dobré, že tenhle turnaj existuje. Loni mi to nevyšlo a dost mě to mrzelo. O to větší mám radost, že můžu dorazit," řekl.

Jedním dechem připomněl i fakt, že dnes čekají hráče možná i smíšené pocity. „Z jedné strany je hodně smutné, že Vyškov se hokejově nahoru neposouvá, spíš naopak pomalu zaniká. Takže současnost nic moc. Ale když sedíte s klukama a oni sami povídají o tom, co jim děda všechno dal do života, že je vychovával jak trenérsky, tak svým způsobem otcovsky, to se skvěle poslouchá," připomněl Čuřík.

Hledat favorita turnaje není snadné, možná je to i zbytečné. „Není to důležité, ať vyhraje ten nejlepší. Ale pravda je, že věkový rozdíl mezi týmy bude někdy dost velký, takže to se může projevit. Mladí budou více vidět, asi budou na výši," tipoval Přikryl.

První zápas začne v osm ráno, souboje o konečné umístění začnou v šestnáct hodin. Klasické playoff nahradí přímo duely o umístění podle předchozího umístění ze základní skupiny.

Turnaj odchovanců: Emil Piloušek (21. 12. 1936 – 14. 11. 2005)
Kluby:
Motor České Budějovice (s Luďkem Bukačem), Spišská Nová Ves, Dukla Michalovce, Vyškov.

Program turnaje – sobota:
8.00 základní skupiny
16.00 zápas o 7. místo
16.45 zápas o 5. místo
17.30 zápas o 3. místo
18.15 zápas o 1. místo

Týmy: ročník narození 00–72, 72–73, 73–74, 74–75, 76–77, 78–79, 81–85, 90–95.