Všechny jeho úspěchy a štace mají jedno společné. Všude sázel góly ve velkém, jenom v Československu čtyřikrát ovládl tabulku kanonýrů. „Měl talent od Pána Boha. Když střílel, bylo to jako, když vyletí z kanónu. Nebylo to tím, že by nějak speciálně trénoval, on naopak moc trénovat nechtěl. V Americe se pak prosadil právě díky své střele,“ ohlíží se za svým bývalým spoluhráčem jeho souputník z reprezentace i pozdější spoluhráč v zámoří Richard Farda, který válel také v dresu ZKL Brno.

Václav Nedomanský
Narozen: 14.3.1944 v Hodoníně
Post: útočník
Kluby: Hodonín, Slovan Bratislava, Toronto Toros, Birmingham Bulls (WHA), Detroit Red Wings, St. Louis Blues, New York Ranges (NHL).
Úspěchy: zlato z mistrovství světa 1972 a 7 dalších medailí, stříbro z olympijských her v roce 1968 z Grenoblu, čtyřnásobný král střelců v československé federální lize

Podle něj se Nedomanský vždy vyznačoval jistým odstupem od ostatních. „Byl strašný samotář, ne moc do party. Když jsme šli třeba s národním týmem na pivo, on se nepřipojil. Skončil trénink a nikdo o něm neslyšel. Nešlo o to, že by se tak soustředil na hokej, ale měl takovou povahu,“ vypráví Farda.

Velké chvíle prožil Big Nedo, jak se Nedomanskému přezdívá, v reprezentačním dresu. V roce 1972 pomohl Československu k zisku zlatých medailí na mistrovství světa, na olympiádě v Grenoblu slavil stříbro.

Rád vzpomíná také na světový šampionát 1969 ve Stockholmu, kdy Čechoslováci pár měsíců po vstupu okupačních vojsk dvakrát porazili Sovětský svaz. Po gólu obránce Jana Suchého tehdy Nedomanský přijel k sovětské bráně a mohutně jí cloumal. „To byla asi největší extáze, jakou jsem v hokeji zažil. Ale rád si vzpomenu i na zápas ve Winnipegu v roce 1967. Tehdy jsme Rusům dali 5:2 a já vstřelil čtyři góly. Uznali mi ovšem jen tři, protože při čtvrtém puk protrhnul síťku,“ vyprávěl po letech hodonínský rodák pro nhl.com.

Jemu a Fardovi se jako prvním povedlo ukázat záda komunistickému režimu, společně pláchli v roce 1974 do Švýcarska a rázem se ocitli na černé listině. Nesmělo se o nich mluvit. „Jeli jsme tam oficiálně na dovolenou a jak říkám, oběma se nám ta dovolena protáhla,“ usmívá se Farda, který ve Švýcarsku dlouhá léta žil, ale vrátil se do Česka, Nedomanský v zámoří zůstal a bydlí v Los Angeles.

Ilustrační foto.
Krátkodobé zastavení? Klidně i na týden. Řidiči často nerespektují parkování K+R

Oba následně získali smlouvu v dresu Toronta Toros hrající soutěž WHA, která tehdy konkurovala NHL, a později přestoupili do Birminghamu. „Díky jeho schopnostem se tam na něho nikdo nedíval skrz prsty. Celé Toronto bavil a i díky tomu se pak dostal do NHL,“ podotýká Farda, který se naopak po třech letech ve WHA vrátil do Švýcarska.

Nedomanský po počátečních rozpacích zazářil v nejprestižnější hokejové soutěži, kde pět sezon válel v dresu Detroitu a poslední ročník v zámoří odehrál v St. Louis a New Yorku Rangers. Celkem zaznamenal 278 bodů ve 421 zápasech.

U hokeje zůstal i po kariéře, trénoval v Německu, skautoval pro týmy NHL Los Angeles a Nashville, ve stejné roli pomohl také úspěšně nastartovat nováčka Las Vegas. Užíval si také poct, jmenovali ho do síně slávy mezinárodního hokeje, v rodném Hodoníně po něm pojmenovali stadion. „Čas od času se vídáme. Změnil se oproti časům své hokejové kariéry. Když jsme se viděli v Hodoníně při otevírání stadionu, byl hodně přívětivý a kamarádský, což je velké plus,“ uzavíra Farda.