„Nenávidím být sexsymbolem, ale mám-li být symbolem něčeho, ať je to sex!“ To jsou slova slavné herečky Marilyn Monroe, která je možná tou nejznámější sexuální ikonou všech dob. Slavná kráska si užívala pozornosti médií i mužů. V osobním životě však šťastná nebyla. To dokládá i její další výrok: „Jsem jen malou dívkou ve velkém světě, která se snaží najít někoho, koho by milovala.“

Zhruba tři čtvrtiny dotázaných v průzkumu odpověděly, že svého dlouholetého partnera našli až v okamžiku, kdy svou osudovou lásku ztratili – rozešli se s ní, či jim tak nějak prostě utekla.
V sexu jsou si ženy i muži rovni. Alespoň pánové tomu věří

Podle docenta psychologie Jana Laška se jedná o velký byznys, jehož byla Monroe součástí. Nešlo o ni, ale o peníze. „Jako herečka a nejspíš ani jako žena nestála za nic. Ale kultura ji nabídla, přitahovala pozornost, diváci ji koupili. Zkrátka byznys,“ poznamenal Lašek s tím, že sexuální idoly přitahují hlavně snílky, kteří by rádi zrealizovali svůj soukromý sen.

„Říkají si, jak by bylo vynikající, kdyby měli zrovna oni tu slavnou krásku či krasavce jen pro sebe alespoň na chvíli. Často si myslí, že kdyby o nich jejich idolové věděli, přiběhnou sami. Kompenzuje to jejich problém s navazováním kontaktů,“ vysvětlil psycholog.

Sexsymboly mají svůj svět

A mají snílci šanci získat srdce svého idolu? Podle Laška minimální. „Sexsymboly se pohybují ve svém světě a tam i hledají své partnery. Pochybuji, že by si Angelina Jolie narazila horníka z Poruby. Vztahy těchto ikon nejsou vždy trvalé, je to spíš výjimka. Jejich narcistní egocentrismus zapříčiňuje, že je partner po čase přestane bavit, a proto hledají někoho nového,“ uvedl Lašek.

Brad Pitt
Sexuální idoly Čechů? Partner i Brad Pitt

Představa ideálu se navíc stále mění. „Sexuální symbol vypadá v každé kultuře a době jinak. Má to vývoj. Podle mě se v moderní době jedná především o byznys. Mnoho takových lidí není ani příliš mentálně vybavených. Nárůst narcismu je veliký,“ uvedl.