Sochu jednoho z největších českých myslitelů objevili náhodou před několika lety dělníci při demoličních pracích v kameno-sochařství u hřbitovní kaple. Nyní ji opatruje vyškovská komunitní nadace Tři brány. A hledá možnosti, které povedou k její renovaci. „Záleží na použitém materiálu. Umělý kámen je levnější, původní pískovec se naopak může vyšplhat až na šedesát tisíc korun,“ přiblížila ředitelka nadace Martina Wagnerová.

Pomoci nashromáždit potřebnou částku má nejen sbírka, kterou nadace vyhlásila už v roce 2015, ale také speciální výstava. Ta je až do pátku k vidění v Turistickém informačním centru ve Vyškově. Jelikož se má socha vrátit do gymnázia, tvoří výstavu práce jeho studentů. „Ujali se toho velmi zodpovědně. Udělali různé návrhy, koláže, počítačové grafiky. Součástí výstavy je i sbírková kasička,“ sdělila Wagnerová.

Skautský tábor ve Vysočanech.
Pořádat tábor? Bitva s úřady. Splnit všechny požadavky chce pevné nervy

Jak doplnil ředitel školy Václav Klement, s nadací se gymnázium dohodlo, že sbírku zatím nechá jen v její režii. „Později ji ale rozšíříme i na gymnázium,“ uvedl.

Po dokončení prací předpokládá umístění obou soch na původní místo. „Na podstavce na schodiště, kde za první republiky obě stály,“ připomněl Klement.

Kdy se tak stane, zatím nedokáže odhadnout. „Záleží na tom, jak se bude dařit ve sbírkách. Mysleli jsme, že by se to mohlo zvládnout do konce tohoto kalendářního roku, ale zatím si tím nejsme jistí. Jiné zdroje nemáme,“ připustil ředitel.

Ilustrační foto.
Rybníky jsou plné bahna. Rybáři s obcemi plánují nápravu