AZ-kvíz začalo brněnské studio České televize vysílat 2. ledna 1997. Už devatenáct let jej tak provází termíny jako políčko číslo třináct na úvod, snaha o spojení tří protilehlých stran trojúhelníku, závěrečný souboj s bankomatem a bonusové tričko pro pětinásobné finalisty. „Příští rok oslavíme dvacet let, takže jde o jeden z nejdéle vysílaných pořadů České televize. Soutěž je u diváků pořád tak populární, že si zatím nedovedeme představit, že by se přestala vysílat. To by asi nastala taková malá revoluce," naznačila mluvčí brněnského studia České televize Hana Orošová. Dodala, že už několik let sleduje AZ-kvíz denně půl milionu diváků.

Od září se moderátoři AZ-kvízu Eva Machourková a Aleš Zbořil divákům hlásí z nové dekorace, která se obměnila po osmi letech. „Předchozí dekorace už přece jen za roky používání zastárla po všech stránkách, takže nyní je prostředí mnohem atraktivnější. Využívá současné technické možnosti a led diody, kterými jsou osázené, umožňují změny barevné atmosféry studia v různých fázích hry. Kamerám navíc dávají možnost pestřejší škály záběrů," popsal režisér Ladislav Cmíral. Stejně tak má soutěž novou úvodní znělku.

Nově se také mohou zájemci zúčastnit ankety na facebooku týkající se pořadu nebo si najít na webu pořadu online hru AZ-kvízu s otázkami, které zazněly v předchozích dílech. „Natáčíme vždy čtyři dny v měsíci a za každý den natočíme pět pětadvacetiminutových dílů. Moderátoři se střídají obvykle po deseti dílech. Soutěžící vybíráme pomocí písemného konkurzu, v němž jsou otázky shodné jako ve finálovém kole soutěže. Musejí projít i naším osobním pohovorem," uvedla dramaturgyně pořadu Jaroslava Pešková, která se na přípravě soutěže podílí od roku 2009.