Tradice vyškovských Trdlinek je dlouhá. Letos se jedná už o sedmnáctý ročník této dětské přehlídky amatérského divadla. Tentokrát s podtitulem Šupito do šapitó. „V jednotlivých ročnících se už vystřídalo tolik témat a cirkus ještě nepadl. Navíc se nám toto téma zdálo dobré i z estetického hlediska,“ vysvětlila výběr letošního motivu organizátorka Šárka Mládková z vyškovského divadelního spolku Thalia.

Děti z vyškovských mateřských a základních škol s výzdobou evidentně problém neměly. Útroby Besedního domu se tak v pátek od půl čtvrté do sobotní šesté hodiny proměnily v barevný svět principálů a v komickou zemi veselých klaunů. Přičemž děti poletovaly všude – od sálů, kde se hrály jednotlivé hry až po bar s občerstvením nazvaný Zvěřinec.

Festivalu se účastnilo přes osmdesát dětských herců z divadelních souborů z Vyškova, Komořan ale i Prahy nebo Opavy. „Sehnat lidi, co se do akce zapojí je na celé organizaci asi to nejobtížnější, ale zvládli jsme to,“ zmínila Mládková.

Domácí, konkrétně žáci vyškovské Základní školy Tyršovy, se předvedli v ironické hře Strašidelné příběhy strýce Montaguea. A černým humorem nešetřili.

Sál z většiny naplněný dětmi, z menšiny rodiči aktuálně vystupujících herců, se pobavil nad sarkasticky ztvárněnými vraždami z marnivosti i lakoty. Největší bouři smíchu ale sklidil sedmák Lukáš Zrotál, který se na jevišti objevil v lascivní černé paruce.

Představoval stereotypní obraz ženy, která se pichlavými poznámkami strefuje do svého muže. „Byl jsem trochu nervózní, ale pak to ze mě spadlo a bavilo mě to,“ svěřil se mladý herec.

Na divadelních prknech se před publikem prošel vůbec poprvé.

ADÉLA JELÍNKOVÁ