„V pohádce se představí třináct dětí ve věku od devíti do deseti let. Veřejně jsme ji předtím hráli už třikrát, přece jenom by to byl pro děti nápor, kdyby se s ní měly představit přímo na Trdlinkách," připomněla Bílá.

Divadelní soubor při nemojanské základní škole tak ideálně zapadá do představ hlavní organizátorky Trdlinek Marcely Voženílkové děti hrají dětem. V pátek a sobotu se uskuteční už jejich třináctý ročník. Zatímco loni se vyškovským Besedním domem linula melodie foukací harmoniky a šerif u schodiště číhal na desperáty, letos přenesou organizátoři z občanského sdružení Thalia Vyškov diváky i divadelníky do starověkého Egypta. „Chceme každý rok přijít s něčím novým. Období faraonů přináší poměrně dost prostoru pro doprovodný program. Snažíme se totiž, aby téma bylo atraktivní i pro děti z mateřských, základních a základních uměleckých škol Vyškovska, které nám vytvářejí výzdobu. Pro návštěvníky budou už tradičně mezi jednotlivými představeními přichystané nejrůznější hry, hádanky a hlavolamy, dílničky nebo malování na obličej," vyjmenovala Voženílková.

V egyptské občerstvovně na ně budou zase čekat vybrané lahůdky kuchařky Hequet. Nejdůležitější na celém festivalu však budou jednotlivá divadelní představení. „Letos je jich devět, soubory přijedou i z Brna nebo Opavy. Nejvíc jich ale pochopitelně bude z Vyškova a okolí," podotkla organizátorka.

Zatímco podtitul letošního ročníku Ve stínu pyramid dává jasně najevo, jak bude vypadat doprovodný program, u představení nechávají organizátoři mladým divadelníkům volnou ruku. „Každý má svůj styl nebo oblíbené autory. Zaměření her je čistě na souborech, samozřejmě je dané věkové omezení, protože chceme, aby hrály děti pro děti," poznamenala.

Jako každý rok budou organizátoři po oba festivalové dny vystupovat v kostýmech k danému tématu. „Tentokrát se představíme jako synové sykomory, pravnuci královny Kleopatry nebo uctívači kočičí bohyně Bastet," lákala Voženílková.

Nejen nadšení egyptologové, kteří se chtějí naučit číst tajemné hieroglyfy, tak najdou zázemí v Besedním domě. „Zajišťujeme propagaci, prostory a technické zabezpečení představení. Na festival chodím pravidelně, protože mě samozřejmě zajímá tvorba našich nejmladších divadelníků, kteří jednou zastoupí své dospělé kolegy," řekl ředitel Městského kulturního střediska Luboš Kadlec.

Trdlinky, které začaly v roce 2000, jsou celorepublikovým divadelním setkáním dětských souborů. Organizátoři letos očekávají stovku účastníků a po loňských zkušenostech několik stovek diváků. Těšit se můžou třeba na tři domácí soubory při Základní umělecké škole Vyškov.

Jeden z nich, Mandragora, například sehraje tři autorské příběhy, které vznikly bez jakékoli textové předlohy. Spojuje je fantastická zápletka na hranici hororu vyústěná v překvapivou pointu. Lehce hororovou pohádku nazvanou O překrásné Vasilise nabídne i soubor Štěkáček z Opavy.

trdlinky 2013

• pátek, Besední dům Vyškov

16:30 Slavnostní zahájení přehlídky

16:45 Růže pro princeznu DS při ZŠ Nemojany

17:45 Pomsta aneb Konstantinova škola v ohrožení CéemDiv

18:30 Tři fantastické příběhy: Black&White, Juan v mušli Mandragora při ZUŠ Vyškov

• sobota, Besední dům Vyškov

14:00 Sam a mořské panny DS Ladies při ZUŠ Vyškov

14:30 Oženíme Kvída DS Štěkadlo

15:15 Kouzelná paní Láryfáry DS Štěk

16:15 Krásné dny neapolské DK při ZŠ Vyškov, Tyršova 4

16:45 O překrásné Vasilise DS Štěkáček

18:00 Allie/Alma DS Myšut při ZUŠ Vyškov

18:40 Slavnostní zakončení přehlídky

• vstupné

na jedno představení 30 Kč

permanentka pátek 60 Kč

permanentka sobota 100 Kč