Hned v pondělí se na večerním koncertu představí členové spolku Hudební lahůdky, příznivci staré hudby se tak můžou těšit například na harfu, cembalo, traverso nebo loutnu. Kromě toho čeká návštěvníky překvapení přímo při prohlídkách zámku. „V jednotlivých sálech budou hudebníci, kteří prohlídku ozvláštní. Vše je naplánované tak, aby hudba navazovala na historii a tematiku dané místnosti," upřesnil za pořadatele, mezi něž patří i Bučovice, pracovník městského informačního a kulturního střediska Josef Bouda.

Tuto hudební vložku zajistí výukový kurz interpretace staré hudby, jehož lekce budou probíhat v zámeckých sálech souběžně s festivalem.

I koncert kurzistů

Několik vstupenek na kurz je stále k dispozici. „Aktivní jsou určené pro zkušenější hráče, kterým se bude věnovat lektor. Pasivní potom pro všechny, které hra na staré nástroje zajímá, ale nemají s ní žádnou zkušenost. Ti se budou jen dívat," vysvětlil za pořadatelský spolek Hudební lahůdky předseda Jan Čižmář.

Co se kurzisté naučili, můžou zájemci zhodnotit ve čtvrtek, kdy program zakončí jejich společný koncert. S lektory se však sejdou ještě v sobotu, kdy během Hradozámecké noci festival vyvrcholí jejich dalším vystoupením.

Zámecké brány budou v ten den otevřené do jedenácti v noci, návštěvníkům se tak naskytne pohled na bučovickou chloubu za tmy. „Nasvícená památka má v noci přece jen jinou atmosféru než ve dne. Loni měly večerní prohlídky velký úspěch, proto jsme se rozhodli v započaté tradici pokračovat i letos," vysvětlila kastelánka Jana Burianková.

Vstupné zůstává po celou dobu konání akce stejné devadesát korun za plný vstup, pro děti, studenty, důchodce a zdravotně postižené je potom snížená cena šedesát korun.

ZUZANA RICHTROVÁ