Na vlně úspěchů se veze i jejich píseň First neboli První volání z Marsu. Probojovala mezi jedenáct finalistů vesmírné mise. „Nikoho z nás by dříve nenapadlo, že se naše hudba ocitne na Marsu. Je to skvělý pocit. Jsme rádi, že tento projekt Evropské kosmické agentury a Roscosmosu k sobě přilákal oči a uši z celého světa,“ řekl frontman kapely Rafael Eimut.

Netají se tím, že je dění v kosmu magnetizovalo od malička. „Všichni tři jsme sice velcí fanoušci vědy a vesmíru, ale že naše píseň fyzicky přistane na jiné planetě, na to i představivost našich nevinných klučičích já byla krátká,“ svěřil se kytarista Timmy Růžička.

Kapela Exit Empire vznikla v roce 2016. Na české scéně se s první písní objevila v roce 2017. Letos pracuje na druhém albu.

Cesta Exit Empire na Mars:

Píseň First od hodonínské hardcorové kapely Exit Empire se probojovala na vesmírnou misi.

- Dostali se mezi jedenáct finalistů. Vítěznou píseň pustí v přímém přenosu z Marsu zpět na Zemi

- Do projektu se přihlásilo 53 zemí světa, soutěžilo šest set písní

- Úkolem mise je zkoumat na rudé planetě přítomnost blesků v prachových bouřích

- Kapela vznikla v roce 2016, jejími členy jsou frontman a zpěvák Rafael Eimut, kytarista Timmy Růžička a bubeník Přemysl Růžička

Jejich úspěšný song je součástí mise ExoMars 2020. Přístroj, který má nahrávky v paměti, je dílem českých vědců z Ústavu fyziky atmosféry akademie věd. Na Marsu bude studovat přítomnost blesků. Na rudou planetu poletí všech jedenáct písní. „Pouze jedna z nahrávek se odvysílá z Marsu zpět na Zemi za účelem ověření kvality přenosu,“ upozornil bubeník Přemysl Růžička.

Exit Empire použil do skladby v požadovaném třicetivteřinovém limitu různorodé prvky. Nechybí ani skutečné vesmírné zvuky, vítr nahraný na povrchu Marsu, první zachycené gravitační vlny a první fotka černé díry převedená do audio záznamu. „Abychom si ale zachovali autentičnost, nahráli jsme taky polibek, české varhany nebo cimbál,“ prozradil bubeník.

Do songu vměstnali i audio signál v podobě snímků jejich přátel a dlouhodobého podporovatele osídlení Marsu Elona Muska. Zároveň se snažili zachytit oslavu vědy a lidské odvahy. „Kluci jsou prostě velmi dobří. Velmi jim fandím a doufám, že vyhrají. Dělají si veškerou hudbu, texty i videa sami,“ popsala fanynka Lenka Jenčková z Hodonína.

První evropské planetární vozítko dosedne na Mars už v roce 2021. Do té doby mohou lidé hlasovat pro nejlepší skladbu na internetu. „Líbí se nám svět, ve kterém když se ráno probudíme, máme z budoucnosti dobrý pocit. Už jsme první, kdo má na Marsu písničku, třeba to jednou stvrdíme prvním živým koncertem na rudé planetě,“ pousmál se frontman.

Jedenáct finalistů vybrala odborná porota ze šesti stovek nahrávek z 53 zemí světa.

DENISA MAZOURKOVÁ