Vzácné exponáty pocházejí ze soukromé sbírky. „Až do loňska nebyly nikde vystavené. Teprve loni jsem získal souhlas majitele a předměty jsme vystavili ve Valticích na Břeclavsku,“ řekl umělecký historik ostravského muzea David Majer, který je autor výstavy.

Ředitelka Muzea Vyškovska Monika Pelinková doplnila, že všechny exponáty jsou originály. „Jde o unikátní a umělecky velmi propracované předměty. Lidem jich představíme zhruba dvacet. K vidění bude třeba dvorní dáma s lampionem, cestovní nádoby nebo sošky se zvířecími motivy,“ uvedla Pelinková s tím, že nejvzácnějším kouskem bude císařský čajový servis.

Nevyčíslitelná hodnota předmětů si žádá i rozličná bezpečnostní opatření. „Pochopitelně je sdělovat nebudu, ale všechny poklady budou umístěné ve vitrínách,“ dodala Pelinková.

Stejně jako návštěvníci se předmětů nemohli nikdy dotknout ani poddaní v období vlády dynastie Tchang. I když trochu z jiného důvodu. „Předměty nebyly vyrobené pro běžnou potřebu. Sloužily pro zádušní a kulturní účely. Používali je vysoce postavení lidé, jsou vyrobené ze zlata, stříbra a bronzu. Dotýkat se jich tam směli jen příslušníci císařského dvora,“ vysvětlil Majer. Ten se zabývá zejména fenoménem Hedvábné stezky. „Proto i téma dynastie Tchang mi je blízké. Propadl jsem mu a teď už o ní vím poměrně dost,“ poznamenal.

Ilustrační foto
Jako v Austrálii. Zoopark představí dva druhy klokanů

Kdy a kde byly jednotlivé předměty objevené není známo. Většina se dostala do povědomí odborníků až v padesátých a šedesátých letech minulého století. Současným majitelem je Čech. „Sbírka rostla zhruba od konce druhé světové války, dosud to jsou asi čtyři generace,“ dodal Majer.

Zvědavá na ni je Vyškovanka Zdena Krajčírová. „Příští týden k nám má přijet vzdálenější rodina na dovolenou, takže už vím, o jaký bod doplním plánovaný program. O starověké Číně toho moc nevím, ale unikátní sbírka mě zajímá. A rodině ukážu, že i ve Vyškově se máme čím chlubit,“ uvedla žena.

Vedlo zlato, stříbro a bronz
∙ Pro dynastii Tchang bylo používání předmětů vysoké vysoké umělecké a estetické hodnoty běžná záležitost.
∙ Díky bohatství a kontaktům si panovníci mohli dovolit nejkvalitnější výrobky, jaké tehdejší svět znal.
∙ Muzeum láká na výstavu už od květnové Muzejní noci.
∙ Nad schodištěm vystavilo cestovní nádobu na vodu a víno ze stříbra a zlata s granulací, filigránem, tyrkysem a červeným korálem. Stejně tak dvorní dámu s lampionem ze stříbra a bronzu s filigránem, granulací a zlacením.
∙ Výstava bude k vidění do čtyřiadvacátého září.