Potvrdila to ředitelka Muzea Vyškovska Monika Pelinková. „O tuto dotaci žádat nebudeme. Sbírky sice máme až do současnosti, nicméně na výtvarné umění se prioritně nezaměřujeme," sdělila Pelinková.

Muzeum vlastní díla autorů vztahujících se k Vyškovsku, ale ty aktuálně nerozšiřují. „Sbíráme hlavně předměty, které se vztahují k dějinám hmotné kultury," upřesnila ředitelka.

Instalace druhé báně kostela svatého Ondřeje v Ivanovicích na Hané.
Ivanovičtí opraví třetí báň kostela svatého Ondřeje. Tentokrát ve vzduchu

Podle průvodkyně blanenského muzea Terezy Chalupové se k sepsání žádosti o příspěvek nechystá ani tamní muzeum. „Žádné výtvarné expozice nevlastníme, ani umění mladší padesáti let," uvedla. Nový fond by přitom měl mimo jiné pomoci dostat umění mladší padesáti let do muzeí a galerií, kde chybí.

Zato Galerie města Blanska vystavuje současnou uměleckou tvorbu dlouhodobě. „Jsme zaměření na současné výtvarné umění a hojně přitom využíváme prostředků z ministerstva kultury," podotkla ředitelka galerie Jolana Chalupová. Jak doplnila, o možnost dalších dotací z nového fondu se bude zajímat.

Dvě stě kilometrů za čtyři dny ujedou účastníci oslavné jízdy po jihu Moravy. V neděli, třetí den akce, jezdci v čele s Ivanem Křivánkem na drezíně startovali ve Slavkově u Brna.
Jízda v uniformě? Na drezíně utrpení, říká Ivan Křivánek