Přestože loňskou rekordní sezonu památky v regionu zřejmě jen tak nepřekonají, s návštěvností za letošní léto jsou jejich provozovatelé spokojení. Na zámek v Bučovicích přitáhla návštěvníky změna prohlídkové trasy a nové výstavy. Slavkov u Brna lákal třeba na obrazy Kristiána Kodeta.

Do Bučovic za letošní léto přišly téměř čtyři tisíce lidí. „Samozřejmě bychom uvítali lidí ještě víc, protože náš zámek patří mezi opomíjené památky, ale i tak jsme se sezonou víc než spokojení. Určitě jí pomohlo to, že jsme měli novou výstavu o historii cukráren a inovovali jsme prohlídkovou trasu. Každopádně návštěvníků rok od roku přibývá, což nás velmi těší," podotkla kastelánka bučovického zámku Jana Burianková.

Loni totiž za stejné období zámek navštívilo jen 3258 lidí, a tak je nárůst návštěvníků značný. „Když navíc srovnám návštěvnost od dubna do srpna v loňském roce a letos, tak je to ještě výraznější. Loni jsme měli 7750 návštěvníků a letos 8897. Vzhledem k tomu, že normálně míváme kolem devíti tisíc lidí za celý rok, tak je to skvělé. Letos by se tak mohlo stát, že překročíme i desetitisícovou hranici," upozornila Burianková.

Zámek ve Slavkově u Brna má návštěvnost srovnatelnou s loňskem. „Vzhledem k tomu, že loňský rok byl rekordní, je pro nás i udržení stejné návštěvnosti velký úspěch. Pokaždé se snažíme návštěvníkům nabídnout něco nového. Letos hodně lákala výstava obrazů Kristiána Kodeta, protože náš zámek byl jediným místem v republice, kde ji lidé mohli vidět," přiblížil ředitel slavkovského zámku Aleš Šilhánek.

Výstava byla podle něj mimořádně úspěšná. „I sám autor si ji velmi pochvaloval. Dokonce uvažuje o další spolupráci s námi, přemýšlí nad dalšími projekty. Z toho máme pochopitelně velikou radost," řekl Šilhánek.

Mezi nové projekty, s kterými letos zámek přišel, patří i restaurování vzácného nábytku takříkajíc v přímém přenosu. „Lidé se můžou podívat, jak vlastně práce restaurátora vypadá a jak je složitá. Jarní cyklus byl poměrně hojně navštěvovaný. Ten podzimní, který právě začal, snad bude mít stejný úspěch," dodal ředitel.

Podotkl, že rozhodující teď pro zámek bude období od září do prosince, kdy se ještě celková návštěvnost může výrazně proměnit.

Kolem sto šedesáti tisíc lidí už letos navštívilo vyškovský zoopark a dinopark. Největší návštěvnost byla ovšem jako tradičně o prázdninách. „Je to srovnatelné s loňským rokem, takže si určitě nestěžujeme. Propad jsme měli o Velikonocích, kdy bylo opravdu ošklivo a zima, a u nás může jeden den znamenat klidně dva tisíce lidí," vysvětlil ředitel zooparku Josef Kachlík.

Pokud však bude hezký podzim, může se návštěvnost vyšplhat až třeba ke sto devadesáti tisícům lidí. „Záleží hodně na počasí. Velkou část návštěvnosti tvoří dinopark, který končí sezonu v říjnu, takže do té doby k nám klidně ještě tak dvacet tisíc lidí přijít může," podotkl Kachlík.