Tunel bude měřit patnáct metrů, v parku jej technici začali stavět ve čtvrtek. Jeho vnitřek rozzáří přes sto LED světel, která se budou přizpůsobovat hudbě speciálně určené jen pro tento večer. Díky zvláštní konstrukci světlo z tunelu pronikne do celého parku, organizátoři ale doporučují do tunelu přímo vstoupit. „Světelnou show doplní komponovaný program, který lidi seznámí s fotony, základními částicemi, které nás všechny obklopují,“ poznamenal ředitel brněnské hvězdárny Jiří Dušek.

Ilustrační foto.
Rozdělení Československa? Proti, odpověděla většina návštěvníků výstavy

Právě fotony jsou tématem letošního Svátku světla. Fotony jsou všudypřítomné částice, které umí létat nejvyšší rychlostí ve vesmíru. „Na hvězdárně jsme si dali práci a spočítali, kolik fotonů ve vesmíru je. Vyšlo nám číslo, jež začíná dvojkou. Za ní pak následuje devětaosmdesát nul,“ poznamenal Dušek.

Kdy: v pátek od 17.00 do 22.00
Kde: Hvězdárna a planetárium, Kraví hora, Brno
Za kolik: zdarma


Akce začíná v pět hodin odpoledne a potrvá do desíti hodin večer. „Program se opakuje zhruba každých patnáct až dvacet minut, takže lze přijít v kterékoliv části večera,“ zmínil Dušek. Světelnou instalaci vytvořilo uskupení Visualove, jež stojí třeba za festivalem Prototyp, který se konal letos na podzim na brněnském výstavišti.

Světelný tunel bude na Kraví hoře pouze u příležitosti Svátku světla a pro návštěvníky půjde o jedinou možnost, kdy ho spatřit. Každý rok totiž akce láká na jinou světelnou instalaci.

Loni to byl generátor světelných paprsků, podobný obří diskokouli, jenž měl za úkol ochránit Brno před temnými sílami. Akce přitáhla tisíce lidí. „Loni jsem byl a letos si akci určitě nenechám ujít,“ napsal na sociální síti Petr Šlesinger. 

Nelegální plynovou přípojku si vyrobil obyvatel domu na Karáskově náměstí v brněnských Židenicích.
Topil zadarmo, vyrobil si nelegální přípojku. Prozradil ho až unikající plyn

Další tipy z jižní Moravy

Dopřejí si Starostův svařák
V Břeclavi vypukne hlavní program Břeclavských Vánoc na pěší zóně v sobotu. Ve tři hodiny odpoledne se bude rozlévat Starostův svařák na dobrou věc, s vánočním vystoupením se představí Yvetta Blanarovičová. Zahrají i kapely I.V.M. a Hrdza. V neděli odpoledne vystoupí i skupina Old Stars Břeclav nebo Štěpánští koledníci.

Na štědrý den se spolu otuží
Ve Slavkově u Brna se na tamním koupališti na Štědrý den už léta pravidelně scházejí milovníci chladné vody a otužování. Letošní svátek nebude výjimkou. Šestý sraz odvážných plavců začíná od půl jedenácté dopoledne. Jak je voda studená, společně vyzkoušejí v jedenáct hodin. Akci pořádají Slavkovští zimní plavci.

Beseda nabídne perníčky i víno
V Dubňanech na Hodonínsku v úterý zvou na již osmou Perníčkovou besedu. V kulturním domě zahraje od osmi hodin večer cimbálová muzika Michaela Strýčka. Návštěvníci se kromě ochutnávky vín a uzeného masa mohou těšit také na vyhodnocení soutěže o nejchutnější perníček a nejlepší vánočně laděný výrobek.

Štědrovka opět pomůže dětem
Ve Znojmě na Masarykově náměstí bude v pondělí od osmi do jedenácti hodin dopoledne neformální spolek Přátelé ze Starého města opět nabízet rybí polévku, svařák, vánoční punč, čaj a vánočky. Dobročinné setkání se o Štědrém dnu uskuteční už poosmé. Výtěžek dobrovolných příspěvků získá znojemská Charita na pomoc chudým dětem.

VÍCE TIPŮ Z JIŽNÍ MORAVY NAJDETE V DNEŠNÍM (21.12.) TIŠTĚNÉM VYDÁNÍ DENÍKU ROVNOST. 

První úspěšný odchov mláděte šelmy jaguarundi v brněnské zoo v roce 2012. Letošního listopadu samice porodila další kotě. Zatím jej ale střeží tak žárlivě, že chovatelé o mláděti vědí jen to, že se narodilo.
Upovídaná kočka porodila další mládě. Příbuzná gepardů či pum ho žárlivě střeží