Novinka bude v sobotu večer Shakespearova komedie Sen noci svatojánské. „Zvolil jsem ji proto, že jde o velmi výjimečné představení pro osmadvacet herců. Je i dostatečně akční, diváky zaujme,“ slíbil režisér Stanislav Olbricht.

Jednu z rolí ztvární například Adam Šimoník. „Zahraju si Lysandra, který je součást jedné ze dvou zamilovaných dvojic,“ prozradil nadšenec.

V ochotnickém spolku působí už od dětství. „K divadlu mě přivedli rodiče, když mi bylo asi osm. Je to pro mě koníček, kterému bych se rád věnoval dál,“ svěřil se. Dřív si zahrál třeba Petruccia ve Zkrocení zlé ženy nebo vojáka Ferdinanda Veverku ve hře Kostlivec ve skříni.

Program oslav
pátek
19.00: The Impro Džow improvizační divadlo
sobota
10.00 - 18.45: výstava o historii ochotnického divadla ve Slavkově
19.00: Sen noci svatojánské premiéra
neděle
9.30 - 15.45: výstava o historii ochotnického divadla ve Slavkově
16.00: Sen noci svatojánské 1. repríza
• Vstupenky na The Impro Džow stojí 100 korun, na Sen noci svatojánské v předprodeji 80 korun. K dostání jsou ve slavkovském infocentru.

Šimoník patří k osmi dětem, které stály u znovuobnovení souboru v roce 2001. Na konci minulého století se totiž slavkovské divadlo na víc než dvacet let odmlčelo. Současní divadelníci se tak snaží navázat na přetrženou dlouholetou tradici. „Před několika lety se v souboru vystřídalo dost herců. Z těch prvních osmi jsme zůstali jen dva,“ vzpomínal mladík. Nyní má spolek několik desítek členů.

Sen noci svatojánské sehrají Slavkovští i v neděli odpoledne. Po skončení představení pak připravují organizátoři setkání s bývalými ochotníky.

Slavit ale společně začnou už o dva dny dřív. V pátek od sedmi večer se lidé mohou těšit na The Impro Džow improvizační hry. Jejich témata se herci dozví až na jevišti. S výběrem pomohou i diváci. Improvizovat budou také doprovodní hudebníci.

Od sobotních deseti hodin si zájemci prohlédnou výstavu o historii ochotnického divadla ve městě. „V malém sále společenského centra vystavíme hlavně dokumenty a fotografie. Pustíme i staré záznamy her Mé štěstí má zlaté vlasy a Z českých mlýnů z roku 1969,“ upřesnil režisér Olbricht. Výstava bude přístupná i v neděli, vstup je zdarma.

NIKOLA POLÁČKOVÁ