Za nápadem na nové označení stojí tvůrci i představenstvo souboru. „Měli jsme pocit, že je třeba divákům sdělit, že jde o něco jiného. Chceme, aby byli naladění na to, na co jdou, a neočekávali něco, co nedostanou. Studio má spíš informační význam, pro diváka je znamením, že přijde něco trošku jiného, komornějšího," naznačil předseda Divadla Haná Zbyněk Petr.

Důvodem změny má být lepší komunikace s divákem. „Lidé viděli komedii Jeden a jedna jsou tři a pak šli na inscenaci Pláňka. Opět čekali komedii a místo ní dostali poetické drama. Chceme, aby se divák rozhodl, jestli je uváděná hra pro něj správná," řekl.

První inscenace, která se představí pod hlavičkou Studio Divadla Haná, budou Tři z Fimfára. Tvůrci vybrali tři pohádkové příběhy Jana Wericha. Na počinu se podílela i řada nových členů Divadla Haná. „Otevřeli jsme vlastní brány. Každý, kdo projevil zájem, dostal možnost se divadelně realizovat," prozradila režisérka hry Iva Lajdová. Lístky už jsou v předprodeji, premiéra se uskuteční 12. března v Besedním domě.

Tvůrci využívají jednoduché a náznakové divadlo. „Důležitá je i autorská hudba. Součástí hry budou také taneční choreografie," popsala pojetí inscenace režisérka, která se při zkoušení věnovala právě i velkému množství nováčků. „Jedná se o pohádku. Je tu prostor pro výrazové herectví. Nováčci spolupracují s ostřílenými herci a učí se od nich," prohlásila Lajdová.

Amatérští milovníci divadla se chtěli vyhnout konkurzům, a tak dali příležitost každému, kdo o ni stál. „Ochotnické divadlo by mělo být pro každého, kdo ho chce dělat," řekla Lajdová. Další hrou, která splňuje netradiční pojetí, je v plánu na podzim. „Tomáš Dorazil mladší bude režírovat inscenaci hry Kuřačky. Zkoušky začnou teprve na jaře. Inscenace bude komorního rázu. Nepůjde jen o pobavení diváka, chceme, aby se lidé i zamysleli," nastínil Petr.

KATEŘINA LORENZOVÁ