Při natáčení písní s vánoční tematikou v létě se ale cítil divně. „Jste na dovolené, sednete si ve čtyřiceti stupních na slunce, v ruce kytaru a brnkáte si akordy k vánoční písničce. Ale jsem rád, že je to hotové a že se všechno stihlo,“ směje se osmatřicetiletý muž.

Dodává, že vánoční písně měly úspěch. „Na koncertech šlo alb na odbyt dost,“ pochvaluje si.Divadelník, hudebník a šéf slavkovského Společenského centra Bonaparte Martin Křížka se nezastaví. Zatímco loni v létě připravoval vánoční album, tuto zimu nacvičuje muzikály pro Brno.Zdroj: Archiv Martina Křížka

Pravidelně jako herec účinkuje na scéně brněnského Městského divadla. Tam si poprvé zahrál před osmnácti lety. „Vystoupil jsem v muzikálu Babylon, od té doby jsem tam hostoval a od roku 2008 mám stálé angažmá,“ přibližuje Křížka.

Jeho oblíbená role je Claude z muzikálu Vlasy. Ztvárnil ho před čtyřmi roky na představení ve slavkovské zámecké zahradě. V současnosti ho divadelní fanoušci mohou vidět mimo jiné ve hře o Chaplinovi.Divadelník, hudebník a šéf slavkovského Společenského centra Bonaparte Martin Křížka se nezastaví. Zatímco loni v létě připravoval vánoční album, tuto zimu nacvičuje muzikály pro Brno.Zdroj: Archiv Martina Křížka

Právě díky muzikálům se seznámil s netradičními hudebními nástroji. „Vyrůstal jsem na rockové hudbě a rock ve mně zůstal do dneška, ale skrze muzikály člověk zjistí, že svět není jenom o elektrických kytarách. A objeví kouzlo hobojů a fagotů,“ svěřuje se umělec, který umí hrát na kytaru a rád si zahraje i na klávesové nástroje.

Svůj čas půlí mezi Brno a Slavkov u Brna na Vyškovsku. „Záleží, jak jsem vytížený v divadle, někdy za sezonu nastuduji pět premiér, někdy dvě,“ popisuje Křížka.

Sám bydlí ve Slavkově, do kterého z Brna, podle svých slov, utíká. Často musí fungovat na dálku. „Je to dost šílené, ale daří se mi to zvládat. S kolegy se domlouváme přes telefon, to není problém,“ objasňuje umělec.

ADÉLA JELÍNKOVÁ