Festival startuje úderem poledne. „Určitě doporučuji křest nové desky vyškovské skupiny Dark Gamballe," lákal jeden z organizátorů akce Tomáš Poprik. Dorazí například i brněnská skupina Čoko Voko. Kromě hudebního programu je pro návštěvníky připravená i například paintballová střelnice, občerstvení a afterparty, která začíná zítra v šest hodin ráno.

Při výběru kapel a atrakcí hrály velkou roli finanční možnosti organizátorů. „Jsme jen malý okresní festival s minimální podporou místních firem. Nemůžeme se srovnávat třeba s Brnem. Náš majáles jsme se rozhodli uspořádat právě proto, že tu taková akce chyběla," přiblížil Poprik.

Organizátoři si zažádali o dotaci u vyškovské radnice, ta jim ale nevyhověla. „Je to zajímavá akce a jsme rádi, že se v našem městě tato tradice udržuje. Ale protože je to událost soukromníků, oficiálně jsme ji nepodpořili," potvrdila mluvčí radnice Petra Bezdomniková.

Hluk z majálesu by neměl lidi příliš obtěžovat. „Areál je sice uprostřed města, ale hraničí s vlakovou tratí, o kterou se hluk částečně rozbíjí. Pódia se také snažíme umístit tak, aby směr produkce mířil mimo zastavěnou plochu. Lidé žijící v okolí jsou naštěstí navíc vstřícní a tolerují jednou za rok trochu rámusu," řekl organizátor.

Ten předpokládá, že návštěvnost bude letos podobná jako loni. „V celém parku se za den otočí odhadem přes dva tisíce lidí. Kapacita areálu je však limitovaná, proto se určitě vyplatí přijít včas," doplnil Poprik.

VERONIKA GECOVÁ