Festival kromě koncertů lákal na uvedení inscenací oper. „Aktuálně se lidé na našem webu dozví o programových změnách do neděle. Informace o změnách od pondělí teprve zveřejníme, pracujeme na nich,“ uvedla ve čtvrtek mluvčí Janáčkovy opery Adéla Biravská.

Podle ní mají lidé sledovat webové stránky a sociální sítě festivalu, kde jsou co nejdříve uveřejňované nové programové změny.

K folklorním událostem tradičně patří hromadný zpěv.
Zákaz zpěvu: Vražda folkloru, zní z jižní Moravy. V Těšanech se postavili proti

Zatím se pořadatelům obřího festivalu podařilo alespoň vyjednat přesun pondělního uvedení opery Její pastorkyně s hvězdným zahraničním obsazením na neděli.

Kromě festivalu se obětí novinky stala i plánovaná středeční premiéra opery Řecké pašije. „Tu určitě posuneme,“ poznamenala Biravská.

Nový zákaz je dalším hřebíkem do rakve pro brněnská divadla, která připraví o diváky a příjmy ze vstupného. Třeba právě ředitel Národního divadla Brno Martin Glaser přitom již dříve, při představení nové sezony, připustil, že i v době, kdy opatření nebyla tak přísná, si cestu do divadla, zřejmě ze strachu, našlo méně lidí.

V Městském divadle Brno si dosud návštěvnost pochvalovali, dobrá byla i navzdory pandemií. „Všichni diváci projevovali až dojemné nadšení, že se účastní svátku živého divadelního umění. Naše divadlo bylo po celou dobu zcela vyprodané. Nyní všechna představení na Činoherní scéně odehrajeme beze změny, představení na Hudební scéně, které byly na programu od šestého do osmnáctého října, uvedeme v náhradních termínech, vstupenky zůstávají v platnosti,“ řekl ředitel divadla Stanislav Moša.

ELIŠKA GÁFRIKOVÁ
JANA TOMALOVÁ