Soubor Křižanovánek založila Honsová se svou švagrovou Kamilou Kalousovou letos v lednu. „Tehdy jsme dostaly sedmnáct přihlášek, což pro nás znamenalo obrovský počet, teď máme dětí už pětadvacet,“ popisuje žena, která říkankám a lidovým tancům v křižanovickém kroužku učí i svou šestiletou dceru Elišku.

Skrze její aktivity se Honsová sama pro folklor nadchla. „Dcerka od čtyř let navštěvovala lidový soubor Salajenečka v Dambořicích. Na jejich vystoupeních mě lidová kultura natolik oslovila, že jsem začala přemýšlet nad tím, proč nezaložit tanečky i u nás,“ objasňuje Honsová, původem Bučovanka, která o sobě tvrdí, že je vlastně přistěhovalec.

I přesto jí křižanovické děti včetně jejich rodičů důvěřují. „Vidím, jak se to vrací, jak lidé najednou začínají mít zájem o tradice a historii. A my chceme vychovat generaci stárků, ne lidí, kteří životy prosedí u počítače,“ vysvětluje žena. Nyní je na mateřské dovolené s druhou dcerou Barborou, jinak se ale v běžném pracovním životě zabývá personalistikou.

S dětmi nacvičuje pásma lidové zábavy každý týden dvě hodiny. „Aktuálně se připravujeme na úplně první vystoupení Křižanovánku, které máme naplánované na srpen v období zdejších hodů,“ prozrazuje Honsová. V kroužku se věnuje dětem od čtyř a půl let, nejstarší člen chodí do páté třídy.

Kdysi chtěla Honsová studovat taneční konzervatoř. Práce s tanečním lidovým souborem pro ni proto znamená splněný sen. „Nedá se ani říct, že je to práce, spíš koníček, kterým žiji,“ říká.

ADÉLA JELÍNKOVÁ