Svá díla zde představí dvanáct autorů. Mezi nimi například Tomáš Prokop, Filip Hauser, Pavlína Komoňová, Matěj Řízek či Jiří Schlosser. „Matěj Řízek si z kravína obstaral náhradní skleněné trubice z dojící soupravy a začal řešit okruhy, cirkulace a různé sestavy s různými spojkami a úchyty. Jsou to jakési minimalistické sestavy stejných modulů, jež na sebe díky kontrastu prostředí upoutají pozornost," přibližuje objekt jednoho z autorů vedoucí ateliéru Socha II Fakulty výtvarných umění VUT v Brně Jan Ambrůz. Doplňuje, že trubkami bude proudit mléko.

Také další díla vznikla přímo v návaznosti na prostory podzemí. Patří k nim i blikající objekt nebo instalace přenášející zvuky z venkovního prostředí do podzemí. A tak zatímco se návštěvník prochází mezi chladnými zdmi, může slyšet zpěv ptáků či útržky rozhovorů. „Po celý rok je zde 9 nebo 10 stupňů Celsia. Část podzemí se dříve využívala k uskladnění vína, piva nebo krmiva pro koně," uvedl Radek Žák z programového oddělení zámku Slavkov-Austerlitz.

Podzemí je návštěvníkům přístupné od roku 2004, a to jako součást běžné prohlídkové trasy. „Část chodeb Kounicové údajně budovali jako únikové. Vedou až ke kopci svatého Urbana přezdívaný Urbánek, který je ze zámku viditelný," dodal Žák.

Práce dvanácti umělců si lze v podzemí prohlédnout do 29. července. Výstavu zahájí zítřejší vernisáž, začátek je v pět hodin odpoledne.

Původně měl přitom výstavu hostit brněnský park v blízkosti ulice Cejl. „Studenti zde chtěli na nevyužívané koleje přistavit vagon, který jim přislíbilo půjčit vedení Českých drah. Chtěli zde vytvořit dočasný kulturní stánek, ale bohužel narazili na nepochopení. Představitelé městské části Brno-sever jim to nepovolili," vysvětluje Ambrůz.