Nejen známý český divadelní herec, který dlouhá léta působil v činohře Národního divadla, ale také čestný občan Bučovic. Tím byl rodák tohoto města na jihu vyškovského okresu Miroslav Doležal, který v neděli krátce po čtrnácté hodině zemřel. Jeho odchod Bučovičtí považují za velkou ztrátu. „V únoru oslavil devadesáté narozeniny. Zvali jsme ho na naši přehlídku divadelních souborů, kvůli nemoci se však omluvil. Byl to velmi citlivý, všestranný člověk. Perfektní herec, věnoval se i sportu. Jeho smrt je pro Bučovice obrovskou ztrátou,“ zavzpomínal na jednoho z nejvýznamnějších bučovických rodáků tamní místostarosta Oldřich Holásek.

Od roku 1948 působil v činohře Národního divadla v Praze, byl známý svojí mimořádně pěknou dikcí a jevištní řečí. Nauku jevištní řeči také vyučoval na Fakultě žurnalistiky Univerzity Karlovy.

Z jeho filmových rolí je patrně nejznámější hlavní role z filmu Vlčí jáma, kde si zahrál po boku tehdy mladičké herečky Jany Brejchové.

Jeho umělecká dráha byla pozoruhodná i tím, že od roku 1952 celých dvaadvacet let na Karlštejně ztvárňoval Karla IV. v letních představeních známé Noci na Karlštejně. Celkem tam odehrál kolem pěti set repríz. Spolupracoval s filmaři (Mikoláš Aleš, Proti všem).

Podle mluvčího činohry ND Tomáše Staňka v posledních přibližně třech letech už Miroslav Doležal nevystupoval. O termínu pohřbu herce, který v únoru oslavil 90. narozeniny, nebylo zatím rozhodnuto.

Miroslav Doležal (10. února 1919 v Bučovicích – 12. dubna 2009 v Praze) se narodil 10. února 1919 v Bučovicích na Vyškovsku. Studoval práva a současně také brněnskou konzervatoř. Byl český divadelní a filmový herec a pedagog, od roku 1948 dlouholetý člen činohry Národního divadla v Praze. Z jeho filmových rolí je patrně nejznámější hlavní role z filmu Vlčí jáma, kde si zahrál po boku tehdy mladičké herečky Jany Brejchové. (zdroj:wikipedia.cz)

Radka Böhmová, Martina Grycová