Předchozí
1 z 5
Další

Největší obava? Odemknout mříž, říká průvodkyně na slavkovském zámku Havlíčková

Vítejte na barokním zámku ve Slavkově u Brna. Těmito slovy vítá Eliška Havlíčková návštěvníky honosného sídla. Šestnáctiletá studentka brněnského Biskupského gymnázia se o historii zajímá od dětství. „Začalo to pověstmi a pokračovalo něčím trošku serióznějším,“ vzpomíná dívka z Rousínova, pro kterou je historie víc než jen koníčkem. „Vždy mě zaujme nějaké téma, přečtu si článek a sama se snažím zjistit co nejvíce informací, udělat si vlastní názor, “ rozvádí své první badatelské pokusy.

Studentka-průvodkyně Eliška Havlíčková.Zdroj: archiv Elišky Havlíčkové

Okouzlena zejména francouzskou historií, provádí návštěvníky po zámku, poblíž kterého slavili francouzští vojáci velké vítězství v bitvě tří císařů proti Rusům a Rakušanům. „Moje záliba ve Francii asi souvisí s tím, že mne nějakým tajemným způsobem přitahuje příběh Anny Boleynové, Angličanky, která se vzdělávala ve Francii,“ povídá šestnáctiletá dívka.

Slavkovský zámek.Zdroj: Deník / Michal Kočí

Ve Slavkově však vykládá návštěvníkům i o našich dějinách. „Zajímá mne zejména doba posledních Přemyslovců a Lucemburků,“ popisuje svou zálibu ve vrcholném středověku.

Slavkovský zámek.Zdroj: Deník / Barbora Skočíková

Obrazy, fresky, komody. Vyjmenovat jména autorů je pro nadšenou studentku samozřejmostí. „Pokud se něčeho bojím, tak že neodemknu mříž, to je fakt něco. Zamknout jde sama, ale otevřít…,“ ukončuje větu v nejisté představě nepříjemné situace.

Slavkovský zámek.Zdroj: Deník / Redakce

Je logické, že do bucoucna uvažuje o vysokoškolském studiu historie. „Kromě toho mne láká i studium francoužštiny nebo češtiny,“ uzavírá možná budoucí profesorka historie.

Studentka-průvodkyně Eliška Havlíčková.Zdroj: archiv Elišky Havlíčkové