Nejen jižní Moravu zaplavila vlna nenávisti namířené proti ruskému agresorovi, který před více dvěma týdny napadl Ukrajinu. Zoufalství mnohých vyvrcholilo alespoň v demonstrativní nesouhlas v podobě ničení nebo zahalování památníků sovětských vojáků. Těch vojáků, kteří pomohli vyhnat nacistická vojska z okupovaných území. Těch vojáků, mezi nimiž byly i tisíce Ukrajinců.

Řada lidí konání aktivistů podporuje nebo s ním souhlasí. Najdou se ale i tací, kteří schovávání, nebo dokonce demolování, pomníků věnovaných uctění padlých mužů považují za znevažování a pošlapávání jejich jmen. Mimo jiné i jmen otců a dědů nynějších reků statečně se bránících ruské přesile na Ukrajině.

Od pondělí 14. března zahajuje Centrum pro cizince JMK jazykové kurzy pro děti, další budou následovat. Ilustrační foto
Buď laska. Prosba v ukrajinštině Jihomoravany dojímá, známe i další kuriozity

Před týdnem se na jihu Moravy pohyboval člověk, který si říkal Jack Obalovač. Jeho cílem se staly dva sovětské památníky. Socha vojáka v Čebíně na Brněnsku a tank u Staroviček na Břeclavsku. Jack zahalil podstavce do fólie v ukrajinských barvách. Zatímco Starovičští fólii stáhli, čebínský starosta se rozhodl ji ponechat. Důvod? Sovětský voják z toho vyšel bez úhony. Pouhým zahalením totiž neutrpěl žádné škody. Naopak. Počínání Jacka Obalovače vcelku elegantně a nenásilně pouze upozornilo na současný válečný konflikt. Jakmile bude válce konec, pásku zkrátka pracovníci obce jen stáhnou.

Někdo moudrý kdysi řekl, že pochopit současnost může jen ten, který bezpečně pozná minulost. Není na škodu si to čas od času připomínat. ⋌Iva Haghofer, redaktorka