Nejraději celé dny ve vodě by trávili lidé na jihu Moravy, kterou sužují velká vedra a teploty přes třicet stupňů Celsia. K tomu mají sloužit ve městech plovárny. V Brně je jich hned několik, ovšem mají jednu velkou vadu. Za vstup tam musí člověk zaplatit. A tak vynalézaví obyvatelé, kteří mají hlouběji do kapsy, a nebo se jim prostě nechce za tuto kratochvíli dávat peníze, vymýšlejí alternativní program.

Jedno neoficiální, ale celkem obsazené koupaliště, funguje v tyto parné dny ve fontáně na piazzettě před Janáčkovým divadlem. I když tam platí zákaz koupání lidí, psů i jiných zvířat.

Každoročně se z fontány u Janáčkova divadla v Brně stává koupaliště.
Fontány v Brně: ve vedrech i jako koupelny, koupaliště nebo pračky oblečení

Podle vyjádření zástupců Veřejné zeleně města Brna, kteří mají fontánu a její okolí ve správě, lidi upozorňují, že se tam koupat nemají. Ovšem očividně to nemá ten správný efekt, protože situace se už roky nemění. Před dvěma lety dokonce povýšila dvojice návštěvníků využívání tamního vodního prvku ještě na vyšší level. Umývala tam několik kilogramů syrového masa před grilováním.

Jestliže nezačnou padat za porušování zákazu tvrdé pokuty, lidé se zřejmě jen tak koupání ve fontáně neodnaučí. Ostatně něčemu, co je zadarmo a nemá z toho žádnou škodu, člověk těžko odvyká. A přiznejme si, že to zrovna není nejlepší vizuální prezentace města pro příchozí turisty.