Několik let se o nich mluví a píše. Celorepublikově jde především o důchodovou reformu, u nás v Jihomoravském kraji pak o to, jakou budoucnost připravit pro krajské nemocnice. I když jde o hodně rozdílné záležitosti, několik aspektů mají podobných.

Většina stran a politiků se k nim před volbami buď nerada, nebo jen velice neurčitě vyjadřuje. Jakmile volby aktuálně nehrozí, tak se někteří pokusí poněkud kvapně o rázný řez. Pokud ne, tak se připraví analýzy a koncepce, na které dojde až těsně před volbami. Ty se sice v nějaké verzi odsouhlasí, ale nově zvolené vedení je uloží do šuplíku. A začne zase znovu.

Ředitel Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče České republiky Tomáš Havlásek.
Sloučení nemocnic na jihu Moravy: Akciovka je špatně, říká zástupce odborů

Takový mi připadá i postup současného vedení Jihomoravského kraje s pokusem o zřízení akciové společnosti pro devět krajských nemocnic, který se zatím zastavil někde mezi radou a zastupitelstvem s tím, že šlo vlastně o špatně formulované usnesení.

Každopádně i to dokázalo zaktivizovat v odborech sdružené zaměstnance, kteří mají za sebou obdivuhodné vypětí po více než dvou koronavirových letech. Místo bonusů a navyšování měsíčního ohodnocení směrem ke svým kolegům u sousedů v Rakousku a Německu se jim dostalo jen vyšší míry nejistoty po minimálně nešťastném oznámení o nové velké nemocniční akciovce.

Nyní je na čase, aby necelé dva roky před krajskými volbami konečně politici připravili návrh krajské nemocniční reformy, která by získala většinu hlasů jak mezi zdravotníky, tak mezi pacienty.