Slunce pálí ostošest. Blíží se konec školního roku, prázdniny jsou za dveřmi. Pohoda, relax, vypustit páru. Rychle vypadnout někam ven. Bavit se, odpočívat, prostě jupí léto! Stinnou stránkou parných dnů jsou léta letoucí úrazy. A že jich není málo. Člověk v návalu euforie často nepřemýšlí, riskuje nebo na chvíli ztratí obezřetnost a neštěstí je na světě.

Třeba takové skoky do vody. O víkendu letěl vrtulník do Hustopečí na Břeclavsku. Podle prvotních informací záchranářů se tam těžce zranil muž právě při skoku do bazénu. A plavání? Výjezdy k tonoucím lidem jsou v posledních dnech velmi časté. Smrtící kombinací bývají tropické teploty, alkohol a zdravotní indispozice.

V Ivanovicích na Hané boural autobus se zahraničními turisty. Nevešel se pod železniční most.
Kuriózní nehoda v Ivanovicích na Hané: autobus se zasekl pod mostem, podívejte

Policisté i záchranáři pravidelně před startem letní sezony upozorňují na riziko, které sebou přeceňování vlastních schopností ve vodě nese. Důležité je podle nich zůstat obezřetný vůči zdravotnímu stavu a vyplatí se plavat pod dohledem někoho, kdo může přispěchat na pomoc.

Podobná situace je i na silnicích, kam teplé počasí láká davy cyklistů. Bez helmy, neosvětlení a po zastávkách v několika hospodách a vypitých pivech neohrožují na cestách jen sami sebe.