„Když jsme přijeli na místo, muž byl téměř vykopaný. Měl už zasypanou pouze nohu. Dostali jsme ho ven a pomohli s transportem do vrtulníku, který ho přepravil do nemocnice. Přiletěl i policejní vrtulník s našimi kolegy, nakonec ale jejich pomoci nebylo potřeba," informoval mluvčí krajských hasičů Jaroslav Mikoška.

Podle policie pětačtyřicetiletý muž patrně vyvázl s lehkým zraněním. Skončil v brněnské fakultní nemocnici v Bohunicích. „Jeho stav je stabilizovaný, nicméně u nás zůstane hospitalizovaný," uvedla mluvčí nemocnice Anna Mrázová.

Muž uklouzl

Událost se stala tak, že dělníci zahrnovali dva a půl metru hluboký výkop, jeden z nich uklouzl a spadl do něj. „Hlína ho zasypala po krk. Přestože byl při vědomí, dechovou zkoušku jsme nedělali. Máme zajištěný odběr krve v nemocnici," sdělila vyškovská policejní mluvčí Alice Musilová s tím, že ostatní dělníci začali svého kolegu okamžitě vykopávat.

Případ nyní policisté předají inspektorátu bezpečnosti práce. „Neshledali jsme žádné cizí zavinění. Věc se k nám ale může vrátit, pokud něco odhalí právě šetření inspektorátu," dodala Musilová.

Jak tvrdí místní, šlo o stavbu obecní kanalizace v úseku poblíž kostela. Dělník do výkopu spadl v době konání mše svaté. „O události tak vím jen z doslechu. Při bohoslužbě ale bylo slyšet houkání, přiletěl i vrtulník. Lidé říkali, že výkop nebyl zajištěný," okomentoval křižanovický farář František Nechvátal.

Starosta vesnice Lubomír Cenek je v současné době mimo obec. Ačkoliv už se k němu informace o případu donesla, nechtěl se k ní zatím vyjadřovat.