O případu informoval Deník Rovnost už v úterý. Není to poprvé, kdy se v regionu někomu podařilo nalézt nevybuchlou munici. „Případů je samozřejmě víc. Letos zatím evidujeme čtrnáct nálezů, loni jich bylo osmadvacet,“ řekla policejní mluvčí.

Policie se věnuje při návštěvách základnch škol osvětě, aby děti věděly, jaké nebezpečí jim při podobných nálezech hrozí a jak by se měly zachovat. Pro školáky mají připravené i video, v němž mluví policejní pyrotechnik.

Podle pyrotechniků je největší chybou prvě manipulace s municí. „Je potřeba si uvědomit že byla vyrobena hlavně proto, aby zabíjela. Rozhodně by s ní neměl nikdo manipulovat, nebo si s ní hrát. Riziko výbuchu je velké. Je proto důležité vždy zajistit místo a kontaktovat policii, která nález prověří. Rozhodně ji nijak nezkoumat ani rozebírat,“ zdůraznil náměstek ředitele pyrotechnické služby Policie České republiky Miloslav Žán. Dodal, že to, jestli je munice ještě životu nebezpečná, dokáže rozpoznat pouze odborník.

Archeologická základna v Mikulčicích na Břeclavsku. Prostor pro bádající archeology navrhl tým z brněnského studia Pelčák a partner architekti.
O cenu za architekturu soutěží deset děl z jižní Moravy. Je to rekord

Nalezená munice
∙ Na Vyškovsku letos lidé oznámili čtrnáct nálezů nevybuchlé munice, loni jich bylo osmadvacet. Místa, kde se stará munice nachází, se nedají předem přesněji určit.

∙ Na Blanensku je nálezů méně, za rok jde maximálně o dvacet nahlášených případů, při kterých lidé našli nevybuchlou munici z druhé světové války.

Někteří rodiče se snaží své děti informovat o tom, co by se mohlo stát, kdyby našly munici a jak se mají chovat. „Snažila jsem se to dětem říkat, už když byly malé. Raději ať dojdou domů a řeknou, co našly, než aby donesly domů nevybuchlý granát. To by byla pohroma,“ řekla například matka dvou dětí Jana Štěpánková.

Místa, kde hrozí větší množství nálezů a s tím i spojené riziko, se nedají podle vyškovské archeoložky Blanky Mikulkové přesně určit. „Protože vojenská fronta procházela celým Vyškovskem, nejde přesně určit zóny, kde může být nejvíc munice. Největší ohrožení je samozřejmě ve vojenském prostoru. Tam by ale lidé neměli vstupovat, i když to často nedodržují. Drobné střelivo nacházíme velmi často v různých oblastech. Když ale narazíme na kosterní pozůstatky vojáka, riziko existence nevybuchlé munice se zvyšuje,“ řekla Mikulková.

K podobným nálezům dochází i Blanensku. Podle mluvčího policie Bohumila Maláška to však není tak časté. „Občas jsou hlášeny nějaké případy, ale blanenský region nepatří mezi místa s velkými nálezy. Nevybuchlou munici najdou většinou hledači kovů, kteří předmět nahlásí a my se pak o něj postaráme,“ informoval policejní mluvčí Malášek.