„Řidič bílé dodávky značky Peugeot Boxer, v níž cestovaly mladé sportovkyně na utkání, jel ve směru od Vyškova na Prostějov. Z dosud nezjištěných příčin vyjel ze silnice a narazil do betonového základu billboardu," informovala mluvčí vyškovské policie Iva Šebková.

V autě cestovalo devět lidí. Všichni se zranili. „Na místě jsme měli tři posádky. Naši lékaři spolupracovali se Zdravotnickou záchrannou službou Olomouckého kraje, která na místo vyslala vrtulník. V péči máme čtyři pacienty, které jsme transportovali do brněnských fakultních nemocnic. Ostatní zraněné ošetřují kolegové z Olomouckého kraje," uvedla mluvčí krajských záchranářů Barbora Zuchová.

Tři dívky podle ní utrpěly vážná zranění, zejména otřes mozku, zlomeniny velkých kostí a s velkou pravděpodobností i vnitřní zranění. „Všechny zraněné byly při vědomí, na místě jsme jim poskytli kompletní přednemocniční péči. Čtvrtým zraněným byl muž, který měl poraněnou hlavu," dodala Zuchová.

Pět cestujících ošetřily týmy ze sousedního kraje. Například jedna z dívek skončila v olomoucké fakultní nemocnici. „Utrpěla středně těžká poranění. Má zlomeninu stehenní kosti, lékaři ji ihned operovali a zůstane v péči úrazového oddělení. V ohrožení života nebyla," ujistil mluvčí Fakultní nemocnice Olomouc Egon Havrlant.

Na soutěž nedojely

V autě jeli dva dospělí, zbytek posádky tvořily volejbalistky ve věku mezi třinácti až šestnácti lety týmu z Nového Veselí na Žďársku. „Družstvo jelo na utkání nejvyšší soutěže kadetek do Prostějova. Hrát se mělo v půl desáté dopoledne a ve dvě hodiny odpoledne. Je to samozřejmě šok," konstatoval vedoucí soutěže extraligy kadetek Jan Zatloukal.

Předseda volejbalového oddílu z Nového Veselí Roman Křivánek doufá, že se volejbalistky brzy uzdraví. „Jel s nimi i jeden z tatínků. V této chvíli podle mých informací všichni leží v nemocnicích s nějakými zraněními a na pozorování. Snad se dají všichni do pořádku," doufal Křivánek.

Nehoda se stala přímo na drysickém sjezdu z rychlostní silnice. Silnici policisté uzavírat nemuseli, doprava byla svedená do jednoho jízdního pruhu. Dechová zkouška u řidiče podle policejní mluvčí Šebkové nepotvrdila, že by před jízdou pil alkohol.

Policisté podle ní nicméně za odstranění billboardů dlouhodobě bojují. „Už jsme několikrát upozorňovali, aby konkrétně z tohoto místa u Drysic billboard zmizel. Kdyby k tomu došlo, nemusely by být následky nehody tak vážné," upozornila Šebková, která zároveň vyloučila technickou závadu na dodávce.

Podle mluvčího krajských hasičů Jaroslava Mikošky jeho kolegové pomáhali s transportem zraněných. „Aby se hasiči ke zraněným cestujícím dostali, museli odstranit přední sklo. Po jejich vyproštění pomáhali s ošetřením. Následně zasypali uniklé provozní kapaliny," podotkl Mikoška.