„Hrozilo, že by mohla část budovy spadnout,“ informovala vyškovská policejní mluvčí Alice Musilová.

Hasiči na doporučení statika dům zabezpečili. „Do Brankovic vyrazila speciální jednotka z Brna zabývající se stabilizací objektů, která dům zajistila dřevěnými trámy,“ řekl mluvčí krajských hasičů Jaroslav Mikoška. Zásah hasičů trval zhruba jedenáct hodin.

Domíchávač auto na dům natlačil přes přípojku plynu. Ten začal unikat. „Změřili jsme koncentraci, únik nebyl velký,“ dodal Mikoška.

Ilustrační foto.
Praktičtí lékaři budou stávkovat. Kvůli e-Receptům i elektronické evidenci tržeb


Hasiči přesto povolali i energetiky. Plynaři zjistili, že kolos přípojku poškodil. „Odstavili jsme ji, čímž jsme od plynu odpojili tři domácnosti. Dvě mají kotel i na tuhá paliva. Problém můžeme začít odstraňovat, až nás na místo pustí statik. Dnes už to zřejmě nebude, vypadá to na středu,“ sdělil v úterý odpoledne mluvčí innogy Pavel Zajíc.

Několik rodin se kvůli nehodě na nějakou dobu ocitlo i bez proudu. „Jednalo se asi o patnáct domů. Odpojit jsme je museli kvůli pracím plynařů,“ sdělil mluvčí E.ONu Vladimír Vácha. Deset minut po jedné hodině odpoledne už podle něj elektřina lidem fungovala. Výjimkou je nabouraný dům.

Starosta vesnice Vladimír Procházka podobný případ v obci nepamatuje. Na Vyškovsku ale úplně ojedinělé nejsou. Například loni v červenci auto nabouralo do domu v Ruprechtově, probořilo zeď a najelo do obýváku. V době nehody se tam nikdo nenacházel. Dvacetiletý řidič ovšem měl zákaz řízení a jel opilý.

Jízdu opilého řidiče, který s autem narazil do domu, policisté řešili i předloni v Bučovicích. Při úterní nehodě alkohol podle Musilové roli nehrál. Předběžná škoda je 450 tisíc korun.

Červený kontejner na elektroodpad
Bučovičtí třídí elektroodpad nejlépe v kraji. Vyhráli v soutěži Aktivní obec