Přestože to na mnoha silnicích řidičům klouzalo, podle policie se dopolední nehody obešly bez vážnějšího zranění. „Většinou šlo o pomačkané plechy. Řidiči si musí zajistit vyproštění a odtah,“ zmínil Zámečník.

Některé silnice, zvláště ve vyšších polohách, nebyly od brzkého rána sjízdné pro nákladní auta.

Kolem poledne skončilo na střeše mimo silnici osobní auto u obce Žďár na Blanensku. „Cestovalo v něm pět lidí, jedna osoba se zranila. Na místo přijela speciální vyprošťovací technika z brněnské stanice Lidická,“ oznámil mluvčí jihomoravských hasičů Petr Příkaský.

Jednotky zasahovaly před jedenáctou hodinou také na Znojemsku. Nehoda se stala mezi obcemi Hostěradice a Skalice. Hasiči vyprostili ze Škody Felicie, která zůstala na boku v přikopu, jednoho zaklíněného člověka. Rozřezali kvůli tomu střechu auta.

Ilustrační foto.
Digitální doba: knihovny hlásí méně výpůjček, počty čtenářů se ale příliš nemění

Na místě zasahovali také záchranáři. „Muž středního věku utrpěl lehčí poranění hrudníku a hlavy,“ uvedla mluvčí krajské záchranky Hedvika Kropáčková. Pacienta sanitka převezla na chirurgii do znojemské nemocnice.

Na Hodonínsku řidič obrátil auto na střechu v Sobůlkách, s jiným se pak podle policie převrátil traktor. Po nárazu auta do stromu se krátce po poledni potloukl šofér u Terezína. „Řidiči podle všeho vyvázli bez vážnější újmy na zdraví,“ shrnul za policii Zámečník.

Na silnici 374 mezi obcemi Doubravice nad Svitavou a Rájec-Jestřebí na Blanensku nabouralo auto do svodidel.

Ráno vyjížděli policisté také k nehodě do Velkých Pavlovic na Břeclavsku. „Řidič nezvládl řízení a vyjel do pole,“ dodal Zámečník.

Na většině území jižní Moravy v sobotu odpoledne sněžení ustalo.

Ilustrační foto.
Silničáři museli do terénu. Kvůli prvnímu sněhu