Podle pyrotechnika Radka Žemličky se v některých lokalitách může nacházet až tisíc kusů munice. „Počet nálezů záleží na tom, jak moc se v daném místě dělají výkopy nebo staví. Určitě jich v nejbližší letech neubude“ přiblížil Žemlička.

Nejčastěji lidé nachází granáty z druhé světové války. „Jsou tam i pozůstatky z devatenáctého století, kdy se poprvé začala používat dělostřelecká munice. Náboje mají silnostěnnou železnou konstrukci, takže se nerozpadnou ani za dvě stě let,“ doplnil pyrotechnik.

Policie naposledy vyrážela k výbušnině minulou středu. Houbař našel poblíž Rychtářova dělostřelecký granát. Muž ihned kontaktoval policii.

Recidivista z Vyškovska půl roku vykrádal domy i auta.
Auta i domy na Vyškovsku vykrádal i ve stavu nouze. Hrozí mu osm let

Ne každý se při nálezu zachová správně. „Lidé občas výbušninu seberou a zkoumají, někteří si ji dokonce dají do tašky a donesou nám ji na oddělení. Musíme pak stanici zavřít a volat pyrotechnikům,“ uvedla mluvčí vyškovské policie Alice Musilová.

V případě nálezu jakéhokoliv předmětu připomínajícího munici, přitom pyrotechnik radí lidem hned kontaktovat policii. „Náboje vypadají po tolika letech různě. Místo nálezu je dobré označit a hlídat, dokud nedorazí policisté. Rozhodně se nesmí s předmětem manipulovat,“ poradil případným nálezcům Žemlička.

I koule z dob Napoleona

Podle mluvčí Musilové si lidé občas myslí, že nález výbušniny není důvod pro volání na tísňovou linku. „Každá nalezená munice je potenciálně nebezpečná, proto je nutné vždy kontaktovat policii,“ doplnila.

Místostarosta Vyškova Roman Celý se domnívá, že obyvatelé města a okolí vědí, jak se v situaci zachovat. „Lidé mají dobré povědomí o tom, co mohou v přírodě nalézt. Proto je ani s přibývajícími nálezy není potřeba plošně informovat,“ uvedl Celý.

Darování krve, ilustrační foto.
Vyškovská nemocnice hledá dárce krve. Zásoby tenčí koronavirus i klíšťata

O nebezpečí ví také Barbora Kroutilíková z Orlovic na Vyškovsku. „Strach nemáme. Když ale chodíme s rodinou na procházky se psem, dáváme si pozor, aby se nám nic nestalo,“ zmínila.

V minulosti byla oblast místem častých vojenských střetů. Kromě bombardování ve druhé světové válce u Vyškova bojovaly armády také za té první. Největší kuriozitu našli dělníci loni v srpnu při výkopu ve Vyškově. Jednalo se o dělostřeleckou kouli z dob napoleonských válek.

ONDŘEJ MAREČEK
IVA KOVAČIČOVÁ