Řadu závažných případů museli řešit i policisté na sousedním Břeclavsku. U Pouzdřan na podzim našli lidé u silnice šestatřicetiletého muže. Mrtvého. Podle stop na místě ho srazilo auto a ujelo. Policisté hledali bílou dodávku. „Vyšetřování není u konce. Získali jsme nicméně řadu poznatků díky lidem, kteří reagovali na naši výzvu o pomoc,“ upozornila policejní mluvčí Alice Musilová.

Ještě dál pokročila srpnová kauza bezohlednosti ze Šošůvky na Blanensku. Řidič odjel z místa, kde srazil sedmadvacetiletého chodce. „Na místě zemřel,“ připomněla Musilová. Její kolegové zahájili trestní stíhání tří lidí. Byli obvinění z neposkytnutí pomoci a usmrcení z nedbalosti. Muži za volantem v tomto případě hrozí trest až pěti let vězení.
Policejní komisař Petr Zámečník uvedl, že povinnost účastníka dopravní nehody totiž není, aby havárii jen ohlásil. „Pokud se někdo zranil, mají povinnost poskytnout podle svých schopností první pomoc a ke zraněnému přivolat poskytovatele zdravotnické záchranné služby,“ přiblížil Zámečník.

Nehoda osobního auta a kamionu zastavila provoz na D2 za sjezdem na Blucinu směrem na Slovensko.
Kamion zablokoval dálnici D2 ve směru na Bratislavu. Vytekla z něj nafta

Mluvčí krajské zdravotnické záchranné služby Michaela Bothová však upozornila na to, že na druhé straně se lidé víc zajímají o kurzy první pomoci. „Vnímají, že se u nehody ocitnou a musí pomoct. Mám pocit, že je mezi lidmi větší povědomí o tom, že lze udělat poměrně dost do doby, než přijede záchranka. A právě první minuty jsou při poskytnutí pomoci klíčové,“ zdůraznila Bothová.

Také připomněla brněnský případ ze druhé poloviny února, kdy auto srazilo na přechodu starší chodkyni. „Svědek nám zavolal a na základě rad naší operátorky podnikli telefonicky asistovanou neodkladnou resuscitaci,“ popsala oživování na dálku mluvčí záchranky.

Na ocenění zlatým záchranářským křížem navrhla také zachránce mladého cyklisty, který loni zkolaboval u Mikulova na Břeclavsku. „Díky včasné pomoci je už v pořádku doma s rodinou. Má dva stehy v srdci, ale jinak skončil bez následků. Mockrát děkuji, zachránil jste mu život,“ napsala na facebook manželka zachráněného Klára Šustr.

Mluvčí záchranářů dodala, že nejčastěji sanitku k nehodám volají řidiči, kteří jen projíždí kolem. Pak svědkové, kteří pomohou. Následují účastníci nehody.

Ilustrační foto
Na Blanensku zemřel časně ráno řidič škodovky

Pomoc po dopravní nehodě
Účastník nehody musí oznámit havárii policii. V případě zranění má povinnost poskytnout podle svých schopností první pomoc a ke zraněnému přivolat zdravotnickou záchrannou službu.
Na jižní Moravě volají pomoc nejčastěji projíždějící řidiči, pak svědkové nehody, kteří pomohou přímo na místě, pak přímí účastníci havárie, pokud jsou toho schopní.
Řidičům, kteří neposkytnou pomoc, hrozí vězení až na pět let.