Nejvážnější zranění utrpěl muž z Brněnska, když v chatové oblasti Mokrá-Horákov spadl do ohně, má vážná zranění.

K prvnímu případu vyjížděli jihomoravští záchranáři na Nový rok devatenáct minut po půlnoci. "V dlani mladého muže explodovala petarda a způsobila mu lehká tržná poranění a popáleniny. Po ošetření jsme ho převezli na chirurgii nemocnice v Břeclavi. Ve stejnou dobu zasáhla vystřelená rachejtle do obličeje i muži středního věku na Blanensku. I jemu způsobila pouze lehká zranění. Pacienta naše posádka ošetřila a převezla na chirurgii blanenské nemocnice," uvedla mluvčí jihomoravských záchranářů Hedvika Kropáčková.

Kromě drobných požárů zachraňovali Jihomoravští hasiči na Silvestra ženu na rozhledně i zaklíněného koně.
Silvestrovská noc na jihu Moravy: požáry, zaklíněný kůň i žena na rozhledně

K nejvážnějšímu případu vyjížděli záchranáři v pátek před druhou hodinou ráno do chatové oblasti v Mokré – Horákov, kde spadl muž do ohně. "Zůstal ležet v bezvědomí s popáleninami třetího stupně na téměř celém těle, zejména na horní polovině. Operátorka na pomoc pacientovi vyslala lékařskou posádku v systému rendez-vouz, nelékařskou posádku a inspektora provozu. Zdravotníci muži poskytli kompletní přednemocniční péči včetně zajištění dýchacích cest a napojení na řízenou plicní ventilaci a poté jej transportovali na urgentní příjem FN v Bohunicích," uvedla Kropáčková.

Záchranáři podle ní ošetřili také několik zraněných po fyzických potyčkách. K úrazům docházelo převážně v domácím prostředí a lidé si je způsobili v opilosti nebo pod vlivem drog. Pod silným vlivem alkoholu a omamných látek byl také jeden nezletilý. "Ve večerních hodinách a pak také nad ránem prvního dne nového roku jsme vysílali naše posádky hlavně ke Covid pozitivním pacientům, jejichž stav se zhoršil a vyžadoval převoz do zdravotnicích zařízení," dodala mluvčí Kropáčková.

Příchod nového roku byl tentokrát pro záchranáře klidnější, než v předchozích letech. "Silvestrovské oslavy se odehrávaly v umírněném duchu a tomu odpovídaly i počty a hlavně charakter výjezdů. Nevyjížděli jsme k dopravním nehodám, k drobným úrazům docházelo v domácím prostředí a byly spojeny s požitím alkoholu," zhodnotila za záchranáře Hedvika Kropáčková.