Hodiny odbily čtvrtou ráno a nad Vyškovem se rozzuřila bouřka. Vítr zlomil strom v Dědické ulici a zablokoval silnici. Mladý řidič, který tamtudy projížděl, neodhadl situaci. „Nepřizpůsobil jízdu okolnostem. Na cestě byl už spadený strom a on do překážky narazil. Záchranáři ho s lehkým zraněním převezli do nemocnice,“ popsala událost policejní mluvčí Alice Musilová. Dodala, že mladík nepil před jízdou alkohol.

NEJTĚŽŠÍ VÝJEZD

Problematický případ řešili hasiči ve čtvrtek dopoledne v Havlíčkově ulici. „Byl to nejdelší a nejkomplikovanější výjezd. Strom byl opřený o jednu a zároveň i druhou střechu. Kmen hasiči museli ze žebříku ořezat, a pak jeřábem odstranit. Hrozilo, že spadne na přístavek vedle domu,” upřesnil k události ředitel vyškovských hasičů Václav Kovář.

Akce trvala tři hodiny a znesnadňoval ji fakt, že šlo o dvůr domu. „Na místě vznikla i menší škoda, ale odstraněním stromu jsme zabránili větší,“ dodal Kovář.

Jeho muži se zapotili také, když odstraňovali nalomený sloup telefonního vedení, který zasahoval do balkonu rodinného domu ve Švábenicích. „Problém se podařilo úspěšně vyřešit,“ řekl mluvčí Venclovský.

Desítky problémů spojených s bouří museli řešit energetici. Společnosti E.ON lidé v regionu nahlásili devětatřicet poruch na vedení nízkého napětí a šest na vedení vysokého napětí. „Na Vyškovsku bylo bez napětí šest trafostanic. Jde o desítky domácností, které se ocitly ještě v devět hodin ráno bez proudu,“ sdělila mluvčí společnosti E.ON Božena Herodesová.

Podle jejích slov byla situace nejhorší kolem půl čtvrté hodiny ranní a společnost se zaobírala hned dvaaosmdesáti problémy. Zlomené stromy totiž velmi často zasáhly do vedení a přetrhaly vodiče. „Naši technici na odstranění potíží usilovně pracovali, tak aby elektřina fungovala bez problémů,“ dodala Herodesová.

Bez proudu se ocitla třeba prodavačka trafiky na vyškovském náměstí Lucie Bečková. „Když jsem přišla brzy ráno do práce, musela jsem zboží přebírat potmě. Doteď mám s některými stroji problém, a řeším jejich opravu,“ řekla dopoledne žena. Její zákazníci dodali, že takovou bouři nepamatují hodně dlouho.

STANICE BEZ PROUDU

Na Blanensku bylo bez napětí šestnáct trafostanic, které napájí Kunštát, Újezd u Kunštátu a Rudku. Bouře také tam nejčastěji lámala stromy, který často vytvořily překážky na silnicích a chodnících. „Výjezdů na Blanensku bylo celkem dvaadvacet. Ve většině případů šlo o zlomené stromy, nebo ulámané větve stromů, které ale nikoho nijak vážně neohrozily,“ řekl Venclovský.

Také na Blanensku potrápil hasiče podobný případ jako ve Švábenicích. Bříza tam spadla na chatu v Jedovnicích. „Strom se nám asi po hodině podařilo odstranit. Naštěstí na místě nevznikla žádná velká škoda,“ doplnil k zásahu Venclovský.

Večerní bouřky způsobily největší problémy na železnici. Například na trať mezi Břeclaví a slovenskými Kúty spadly stromy, doprava proto stála. Českým drahám se nepovedlo zajistit náhradní dopravu. Problémy byly i na trati mezi Bzencem a Veselím nad Moravou na Hodonínsku, kde vlaky mohly jezdit jen po jedné koleji a nabíraly kvůli tomu zpoždění.

Počasí v následujících dnech, hlavně v pátek a v sobotu, může podle Mojmíra Martana z brněnské pobočky Českého hydrometeorologického ústavu přinést silné bouřky. O víkendu přijde ochlazení a s ním i spojené dešťové přeháňky. Teploty klesnou na na třiadvacet stupňů přes den, v noci pak na třináct.

Herna. Ilustrační foto.
V Brně funguje přes třináct nelegálních heren, odhalila studie objednaná městem