Na Blanensku museli hasiči kvůli větru evakuovat chatovou oblast mezi obcemi Velenov a Suchý. Hrozilo, že padající stromy zraní obyvatele osady.

Podle Jirouše ve zmíněné oblasti nebylo o víkendu příliš lidí. „To nám samozřejmě usnadnilo práci. Hasiči a policisté obešli chaty a vyzvali lidi, ať je opustí, protože je to životu nebezpečné. Jednalo se celkem o šest lidí. Dalších sedm pak bylo v jednom z místních penzionů. Domluvili jsme se s nimi, že ukončí pobyt a pojedou domů,“ řekl Jirouš.

Manželé Davidovi z Boskovic odjeli z chatové oblasti už v sobotu večer. „Měli jsme strach, tak jsme se raději vrátili do města. Padající stromy se naší chatě naštěstí vyhnuly, ale sousedovi přistál jeden kmen na střeše,“ hlásili v neděli dopoledne.

Zdroj: Deník/Jan Charvát

Evakuovaná chatová oblast mezi obcemi Velenov a Suchý.

Vítr neničil jen stromy. V neděli před sedmou hodinou ráno vyjížděli hasiči k utrženému elektrickému vedení. „V Bučovicích na Vyškovsku vítr utrhl přípojku k rodinnému domu. Vodič pak visel až na zem a docházelo k jiskření,“ popsal Jirouš.

Na Vyškovsku zasahovaly v neděli tři jednotky hasičů v Kalouskově ulici v Rousínově. „Na jednom z domů se uvolnilo polystyrenové zateplení. Část fasády hasiči odstranili,“ řekl mluvčí Jirouš. V Bohatých Málkovicích zase bučovičtí hasiči museli z poškozené střechy domu sundávat tašky, které vichr uvolnil, a padaly na ulici.

Vítr poškodil střechy i na dalších místech v kraji. „Máme celkem osm hlášených případů poničených střech z Vyškovska, Blanenska a Hrušovan u Brna,“ sdělil Jirouš.

V noci na neděli musela být podle Jirouše uzavřená i silnice I/54 v úseku mezi Nížkovicemi a Silničnou na Vyškovsku. Padající stromy tam ohrožovaly zasahující hasiče.

Na Blanensku hasiči odstraňovali strom, který padl na auto. Zatím se všechny zásahy obešly bez zranění.

Hasiči a policisté evakuovali v neděli chatovou oblast v lese mezi obcemi Velenov a Suchý. Kvůli vichřici, která v kolonii pokácela stromy. Zákaz vstup platí do pondělního poledne.
Hasiči evakuovali chatovou oblast mezi Velenovem a obcí Suchý. Kvůli vichřici

Kvůli silným větrným poryvům, které způsobily pády větví a stromů, se lidé na některých místech ocitli bez elektřiny. „Nejvíce případů jsme řešili na Břeclavsku. S výpadky jsme se museli vypořádat i v Žarošicích a Nechvalíně na Hodonínsku. Velké množství výpadků se nám nahromadilo v neděli okolo deváté hodiny ráno. Většinu z nich technici za dopoledne vyřešili,“ sdělila za společnost E.ON Božena Herodesová.

Na několik desítek minut byly bez elektřiny i Brňané. „Kvůli poruše bohunické rozvodny vypadl na více než půl hodiny proud v Kohoutovicích, Bohunicích a na Kamenném vrchu,“ sdělila za E.ON mluvčí Martina Slavíková. Výpadky zaznamenali technici i v Novém a Starém Lískovci a Štýřicích.

Nápor silného větru nevydržel v sobotu v noci ani billboard u osmatřicátého kilometru dálnice D2 poblíž Rakvic na Břeclavsku. „Při zásahu jsme částečně omezili provoz na dálnici. Billboard jsme složili k zemi a přenechali silničářům,“ uvedl Jirouš.

Vyvrácený strom ze silnice odklízeli hasiči následující den v šest hodin ráno ve Strhařích na Brněnsku. „Z celého kraje máme nejvíc případů právě na Brněnsku. K nedělní mu ráno tam popadala dvacítka stromů a vítr zničil i jednu střechu," vyčíslil Jirouš.

Stromy padaly také na Hodonínsku. Rozřezat strom na silnici vyrazili kyjovští hasiči třeba do Sobůlek.

Silný vítr zaměstnal hasiče na Blanensku a Vyškovsku už v sobotu večer. Zesílil před osmou hodinou večer a na několika místech vyvrátil stromy, které zatarasily silnice. „Hasiči zasahovali například v Milonicích a Kobeřicích na Vyškovsku. A také v Němčicích na Blanensku. Popadané kmeny rozřezali a odstranili mimo silnici,“ uvedl Jirouš.

V obci Otnice na Vyškovsku vítr poškodil část střechy jednoho z tamních rodinných domů. Uvolnila se tam plechová střešní krytina. „Krytinu jsme provizorně zajistili lanem,“ upřesnil Jirouš. Podle meteorologů má vítr v neděli ještě zesílit.

Ilustrační foto.
Loňský rok hasičů: nejvíce požárů za posledních pět let, orkán i ptačí chřipka

Mnohem větší škody napáchala koncem října vichřice Herwart. Na Blanensku a Vyškovsku poničila v lesích tisíce kubíků dřeva. „Škody na znehodnoceném dřevu půjdou do milionů korun,“ uvedl tehdy Pavel Mauer ze Školního lesního podniku Křtiny. V Boskovicích větrná smršť strhla střechu na budově Zámeckého skleníku. Opravy přesáhly milion a půl korun.

Silný vítr doprovázelo i sněžení. Podle informací Českého hydrometeorologického ústavu jsou však krajské silnice sjízdné. Problém by neměli mít ani řidiči v Brně. „Všechny vozovky v naší správě jsou buď suché, nebo po chemickém posypu holé, mokré a bez problémů sjízdné,“ informoval v sobotu večer provozní ředitel Brněnských komunikací Leoš Chasák.

Ilustrační foto.
Hromadnou dopravní nehodu na dálnici D1 odneslo i policejní auto